Chłopski garnek
Żywność

Chłopski garnek przepis

By

Garnek chłopski to pyszne danie jednogarnkowe, które będzie świetnym pomysłem na obiad. Co najlepsze, nie ma jednego, ścisłego przepisu na to danie – do chłopskiego garnka możesz właściwie wrzucić wszystko, na co masz ochotę, a co akurat masz w lodówce. Masz za dużo ziemniaków i zaraz się zepsują? Czy masz nadmiar marchewki? Mięso z wczoraj było niewykorzystane? Nie ma problemu – zapraszam na mój przepis na chłopski garnek.

Składniki

Składniki na chłopski garnek:

  • 400 g dobrej jakości kiełbasy
  • 400 g ziemniaków (trzy średnie kawałki)
  • 400 g cebula (dwa średnie kawałki)
  • 400 g pomidory krojone (jedna puszka)
  • 200 g marchewki (jeden duży kawałek)
  • 200 g grzybów (cztery duże kawałki)
  • 200 g papryki (jeden kawałek)
  • 300 ml bulionu warzywnego lub kostki rosołowej
  • 3 ząbki czosnku
  • 2-4 gałązki świeżego kopru
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • 1 łyżeczka suszonej wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 3 liście laurowe
  • 4 kawałki ziela angielskiego

Jak zrobić chłopski garnek?

Chłopski garnek przepis
  • Cebulę obieram, myję i kroję na małe kawałki.
  • Czosnek obieram i siekam. Można użyć wyciskarki do czosnku, ja nie chciałam wyciągać swojej i brudzić jej dla trzech ząbków.
  • W pustym garnku rozgrzewam oliwę.
  • Cebula i czosnek lądują na gorącym oleju.
  • Smażę minutę lub dwie, żeby lekko zrumienić i zmiękczyć cebulę. Cały czas mieszam.
  • Paprykę myję, przerabiam i kroję. Normalnie robię to na mniejsze kawałki, ale moja żona nie lubi papryki i zawsze wybiera ją osobno z dania, żeby jej nie jeść, więc ułatwiam jej życie i daję większe kawałki. Wszystkie soki i smaki i tak trafią do dania.
  • Dodaję paprykę do garnka.
  • Wszystko mieszam.
  • Kiełbasę kroję w kostkę. Można ją pokroić w plasterki, można zrobić z niej małe kawałki, można zrobić co się chce.
  • Kiełbasa do garnka.
  • Ponownie mieszam, aby wszystko się połączyło. Zaczyna ładnie pachnieć.
  • Dokładnie myję marchewkę (można ją obrać, jeśli boicie się skórki) i kroję. Raczej drobniej niż resztę składników, bo marchewka jest twardsza i osiągnięcie odpowiednio miękkiej formy do spożycia zajmie jej więcej czasu.
  • Marchewka do garnka. Mieszanie.
  • Ziemniaki obieram, myję i kroję. Podobnie jak w przypadku marchewki – drobno, bo są surowe i będą się gotować z resztą w garnku. Jeśli wolicie ziemniaka w większych kawałkach, proponuję ugotować go osobno przed dodaniem do naszego dania. Ponieważ z definicji robię tu danie jednogarnkowe, ziemniak ląduje w naczyniu na surowo i będzie się tam wyrabiał. Wszystko będzie ok.
  • Pieczarki myję i kroję w kostkę.
  • Do garnka.
  • Mieszając.
  • Zalewam danie bulionem warzywnym, najlepiej gorącym, żeby składniki nie wystygły.
  • Dodaję pomidory.
  • Dodaję przyprawy.
  • Myję i kroję koperek.
  • Koperek dodaję do garnka.
  • I mamy już wszystko. Wygląda obłędnie i jeszcze lepiej pachnie. Wszystko dobrze mieszam kilka razy, żeby składniki jak najlepiej się połączyły.
  • Zmniejszam moc i nakładam na garnek pokrywkę. Zostawiam na wolnym ogniu przez około 30-40 minut (aż ziemniaki zmiękną). W trakcie mieszam kilka razy.
  • Gdy już cały dom pachnie mięsem, warzywami i przyprawami to znak, że chłopski garnek jest gotowy! Odkrywam pokrywkę i zastaję taki oto widok. Nie pozostaje nic innego, jak tylko założyć i jeść.

Skrócony przepis

  • Cebule obrać, umyć i pokroić.
  • Czosnek obrać i posiekać. Można też przecisnąć go przez wyciskarkę do czosnku.
  • W naczyniu głównym (dużym garnku) rozgrzać olej.
  • Do garnka wrzuć cebulę i czosnek. Smaż przez 2-3 minuty, cały czas mieszając.
  • W międzyczasie umyj i pokrój paprykę. Dodać ją do garnka i całość wymieszać.
  • Pokrój kiełbasę, pieczarki, marchewkę (dość drobno, żeby zmiękła w garnku) i ziemniaki (jeszcze drobniej niż marchew, bo są dość surowe). Wszystko dodać do garnka, wymieszać.
  • Zalej garnek bulionem i pokrojonymi pomidorami.
  • Dodać przyprawy i posiekany koperek. Dobrze wymieszać.
  • Zmniejszyć moc palnika, przykryć garnek pokrywką i pozostawić do gotowania na 30-40 minut (aż ziemniaki będą gotowe). W międzyczasie zamieszaj kilka razy. Jest już gotowe – smacznego!

You may also like