Producenci
Masz pytania?
zadzwoń
71 305 08 71

sklep@zdrowekolorowe.pl

Czekolada instant

0
Czekolada instant – czy produkty w proszku mogą być zdrowe?

Czy produkty w proszku mogą być zdrowe?

W dzisiejszych czasach bardzo dużo mówi się o tym, aby jeść jak najmniej przetworzoną żywność. Staramy się kupować świeże owoce i warzywa oraz w miarę możliwości samodzielnie przygotowywać posiłki. A co w przypadku produktów, które sprzedawane są w formie sproszkowanej? Dla przykładu – czekolada instant to jeden z najchętniej wybieranych artykułów na zdrowekolorowe.pl.

Zastanówmy się, czy jest to zdrowy wybór pomimo wykorzystanego sposobu wytwarzania? Przeczytaj poniższy wpis, a poznasz odpowiedzi na postawione pytania!

Kilka słów o czekoladowych produktach

Jeśli jesteś miłośnikiem czekoladowego smaku, z pewnością nie jeden raz zastanawiałeś się nad tym, czy spożywanie ulubionych smakołyków wpływa pozytywnie na Twoje zdrowie. A może jest wręcz przeciwnie? Opinie specjalistów w tej kwestii są zgodne. Spożycie umiarkowanej ilości jest korzystne dla organizmu, szczególnie jeśli wybierasz wyroby zawierające mniejszą ilość cukru, a dużą zawartość kakao.

Na uwagę zasługują czekolady wytworzone zgodnie z ideą Fair Trade, takie jak:

Zostały stworzone z wysokiej jakości ziaren kakaowca, bogatych w polifenole i składniki, takie jak magnez. Wszystkie pozostałe bio produkty – takie jak: kakao czy karob – również znajdziesz w naszym sklepie. Zachwycą Cię nie tylko smakiem, ale i dobrym składem.

Pojawia się zatem pytanie, czy cenne właściwości takich artykułów zostają w pełni zachowane, mimo tego, że poddawane są obróbce i rozdrobnieniu?

Sproszkowana żywność i jej wpływ na zdrowie

Produkty w takiej postaci można znacznie łatwiej przechowywać. Oprócz tego zmniejszenie zawartości wody w wyrobach sprawia, że minimalizowane jest ryzyko rozwoju niekorzystnych mikroorganizmów. Można uznać, że taki sposób przetwarzania żywności ma na celu skutecznie ją utrwalić oraz wydłużyć czas magazynowania. Bardzo często samo zamienienie wyrobu w niewielkie cząstki nie wystarcza.

Producenci wyrobów masowych instant wzbogacają swoje receptury w dodatkowe konserwanty, ulepszacze smaku lub stabilizatory – to właśnie one stanowią największe zagrożenie dla zdrowia. Kupując ekologiczne artykuły spożywcze, masz pewność, że stosowane substancje są pochodzenia naturalnego, a sam sposób obróbki surowców pozwala, na zachowanie ich cennych właściwości. Wystarczy wsypać zawartość do gorącego mleka lub wody i gotowe!

Jak wybierać czekoladowe wyroby?

Decydując się na zakup artykułu, jakim jest czekolada w proszku, należy przede wszystkim zwrócić uwagę na to, co znajduje się w jej składzie. Opis zawarty na etykiecie wystarczy, by przekonać się, czy mamy do czynienia z produktem pełnowartościowym, czy pełnym zapychaczy, sztucznych konserwantów i barwników. W ofercie zdrowekolorowe.pl umieściliśmy wyłącznie wysokiej jakości wyroby ekologiczne cenionych marek, dlatego czekają Cię zdrowe zakupy!

Nawet jeśli skusisz się na sproszkowaną czekoladę do picia lub fantazyjnego ozdabiania deserów, masz pewność, że nasz asortyment zachwyci Cię starannie skomponowanymi recepturami, uwzględniającymi wyłącznie naturalne rozwiązania. Pochodzące ze sprawdzonych, kontrolowanych upraw ziarna kakaowca i aromatyczne dodatki zagwarantują wyśmienite doznania smakowe. Twój jadłospis zostanie wzbogacony o przepyszne, wysokowartościowe i pełne cennych minerałów słodycze.

Podstawową zasadą kupowania zdrowego żywienia jest sprawdzanie składów wybieranych artykułów spożywczych. W naszym sklepie znajdziesz ekologiczny asortyment, pozbawiony ulepszaczy i sztucznych składników. Sproszkowane nie znaczy gorsze. Razem z nami możesz się o tym przekonać. Skorzystaj z niezwykle szybkiego i prostego sposobu na przyrządzenie ulubionego napoju z ziaren kakaowca, równocześnie dbając o swoją dietę.

Komentarze do wpisu (0)

Submit
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl