Wraz z rosnącymi obawami dotyczącymi otyłości, raka, bakterii odpornych na antybiotyki i innych chorób wywołanych stylem życia, wszyscy jesteśmy bardziej świadomi tego, co jemy. Szukamy zdrowszych opcji żywieniowych i wielu z nas jest ogólnie bardziej świadomych tego, co jemy.
Ale nie tylko troska o nasze własne samopoczucie skłania nas do wyboru produktów ekologicznych. Produkty ekologiczne są bardziej przyjazne dla środowiska, ponieważ z definicji żywność ekologiczna jest produkowana bez użycia większości konwencjonalnych pestycydów, nawozów sztucznych lub osadów ściekowych.
Owoce i warzywa są powszechnymi produktami uprawianymi organicznie. Jednak ostatnio coraz więcej osób interesuje się ekologicznymi jajkami, mlekiem, nabiałem i mięsem.
Co oznacza żywność ekologiczna?
Aby produkt mięsny mógł uzyskać certyfikat ekologiczny, przepisy wymagają, aby zwierzęta były hodowane w warunkach uwzględniających ich naturalne zachowania (np. możliwość wypasu na pastwisku), karmione w 100% ekologiczną paszą i paszą oraz nie podawano im antybiotyków ani hormonów.
Dla wielu konsumentów i rolników rolnictwo ekologiczne oznacza coś więcej niż unikanie skażenia pestycydami i antybiotykami. Chcą oni etycznych i zrównoważonych sposobów produkcji mięsa.
Zwierzęta zasługują na dobre życie i odpowiednią opiekę. Marnotrawstwo żywności to również poważny problem wymagający większej uwagi i działań, a my musimy walczyć o różnorodność biologiczną naszych ekosystemów i ją chronić.
Różnica między mięsem organicznym a nieorganicznym

Oto kilka kluczowych różnic między mięsem organicznym i nieorganicznym, o których musisz wiedzieć:
Stosowanie leków lub hormonów wzrostu
Pierwszą różnicą między mięsem ekologicznym a nieekologicznym jest to, że mięso ekologiczne pochodzi od zwierząt, które nie są traktowane lekami, hormonami i antybiotykami.
Skażenie żywności bakteriami odpornymi na antybiotyki jest dużym powodem do niepokoju, ponieważ bakterie odporne na antybiotyki są przyczyną śmierci ponad 55 000 Europejczyków i Amerykanów każdego roku. Według badań opublikowanych w zeszłym roku w Food Science and Nutrition Magazine, wielooporne bakterie były powszechnie znajdowane w wołowinie z północno-zachodniej Hiszpanii.
Według artykułu opublikowanego w Washington Post, mięso organiczne nadal może być skażone patogenami, chociaż skażenie prawdopodobnie dotyczy bakterii, które można łatwo leczyć antybiotykami.
Często zadawanym pytaniem jest to, co dzieje się ze zwierzętami, które są hodowane w gospodarstwach ekologicznych i które wymagają leczenia antybiotykami, aby pokonać infekcję. Niektóre infekcje mogą być leczone tylko antybiotykami i te zwierzęta otrzymują odpowiednie leczenie. Następnie są one usuwane z ekologicznego inwentarza i sprzedawane właścicielom gospodarstw nieekologicznych.
W odniesieniu do powiązania między hormonami wzrostu i rakiem, jury jest nadal out. Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków uważa, że hormony wzrostu stosowane w rolnictwie nie stanowią zagrożenia dla ludzi, podczas gdy niektórzy łączą je z rakiem piersi.
Zawartość tłuszczu i kalorii
Mięso organiczne ma korzyści dla zdrowia, ponieważ zazwyczaj ma mniej tłuszczów nasyconych, ma mniej kalorii i wyższy poziom zdrowych kwasów omega-3.
Mięso organiczne zawiera około 50% więcej korzystnych kwasów tłuszczowych omega-3 w porównaniu z nieorganicznym. Jednakże, nie daj się przecenić na omega-3 hype. Istnieje wiele innych pokarmów, takich jak orzechy i ryby, które są lepszymi opcjami dla kwasów omega-3 niż wołowina, wieprzowina czy kurczak.
Praktyki rolnicze
Jakość mięsa zależy od tego, jak zwierzę jest traktowane i pielęgnowane w gospodarstwie. W gospodarstwie ekologicznym krowy karmione są w co najmniej 60% świeżą trawą i hodowane na zewnątrz. Jest to nie tylko właściwy sposób hodowli zwierząt, ale także zapewnia wyższą jakość mięsa.
Smak
Wiele osób uważa, że organiczne produkty mięsne mają więcej smaku niż nieorganiczne, choć według Huffington Post, nie ma nic na poparcie tych twierdzeń.
Tak, wołowina karmiona trawą będzie generalnie smakować lepiej, ale nie musi być organiczna. W końcu wszystko sprowadza się do osobistego smaku i preferencji, choć decyzja o zakupie organicznej jest podejmowana głównie ze względu na inne kryteria.