Ten szybki i łatwy przepis na zieloną fasolkę z czosnkiem sprawi, że będziesz rozkoszować się zieloną fasolką jeszcze nie raz. Doskonale nadaje się na zdrową przystawkę, którą pokocha Twoja rodzina. Możesz też dodać te smażone zielone fasolki do swojego wakacyjnego planu posiłków.
Jak ugotować świeżą fasolkę szparagową?
Zazwyczaj kroję zieloną fasolkę na kawałki o długości około jednego cala i dodaję ją do ryżu biryani lub do indyjskiej mieszanki warzywnej wraz z innymi warzywami.
Ostatnio zaczęłam przygotowywać zieloną fasolkę z czosnkiem, oliwą i cebulą. Stanowi ona doskonałą przystawkę i zmienia każde danie główne w pełnowartościowy posiłek.
Tutaj podzielę się z Wami tym prostym i zdrowym przepisem na czosnkową zieloną fasolkę.
Co będziesz potrzebował do przygotowania fasolki szparagowej?
- Świeża fasolka szparagowa – Do tego przepisu użyj całej zielonej fasolki. Wystarczy przyciąć końcówki.
- Czosnek – posiekaj lub zmiel go drobno
- Cebula – pokrój w kostkę na małe kawałki
- Oliwa z oliwek – lub użyj dowolnego innego oleju do gotowania
- Czerwone płatki chili – możesz je pominąć, jeśli nie wolisz, aby Twoja fasola była ostra
Zdrowa czosnkowa zielona fasolka przepis
Para lub gotowanie zielonej fasoli do miękkości lub według twoich upodobań. Na dużej patelni podsmaż świeżo posiekany czosnek z płatkami chili na odrobinie oliwy. Następnie dodać posiekaną cebulę i smażyć przez minutę. Teraz dodaj ugotowaną zieloną fasolkę i dopraw solą i pieprzem. Dobrze wymieszaj i wyłącz ogień.
Aby nadać potrawie dodatkowy smak, możesz dodać trochę tartego parmezanu. Ja używam go czasami.
To jest to! Super prosta i szybka strona jest gotowa, by zagościć na stole.
Porady dotyczące podawania czosnkowej zielonej fasolki!
- Podaje je ciepłe na stronie łososia lub krewetek w sosie pomidorowym z jakimś makaronem pełnoziarnistym lub ryżem, lub tym risotto z kabaczka itp. aby zrobić pełnowartościowy posiłek.
- Możesz dodać ten przepis do zdrowego menu dziękczynnego wraz z puree kalafiorowym, całymi pszennymi bułkami obiadowymi, całym pieczonym kurczakiem lub pieczonym całym indykiem lub mielonymi klopsikami z indyka z sosem itp.
Zielona fasolka z czosnkiem – Pomocne wskazówki!
- Świeża zielona fasolka – wybierz jędrną i średniej wielkości zieloną fasolkę do tego przepisu. Nie kupuj fasolki, która wydaje się miękka i łatwo się zgina zamiast łamać się na pół. Użyj rąk, aby przeciąć koniec fasolki. Jeśli łatwo się tnie bez zginania, to fasolka jest świeża i nie jest zbyt dojrzała.
- Ugotuj zieloną fasolkę (na parze lub w wodzie) zgodnie z Twoimi upodobaniami, zanim ugotujesz ją z czosnkiem i olejem. Ja gotuję je na parze, aż staną się miękkie w konsystencji. Możesz też zachować ich chrupkość.
- Możesz również dodać trochę parmezanu pod koniec gotowania, aby uzyskać trochę serowego smaku.
- Jeśli masz olej z dyni to dodaj łyżeczkę po przygotowaniu dania i dobrze wymieszaj. Nadaje on bogaty orzechowy smak potrawie i zwiększa jej wartość odżywczą. W przypadku, gdy nie masz, nie ma potrzeby kupowania oleju dyniowego po prostu dla tego przepisu.
Składniki na fasolkę szparagową
- ½ kg zielonej fasolki
- ½ małej cebuli lub 2 szalotki
- 2 duże ząbki czosnku mielone
- ¼ łyżeczki czerwonych płatków chili opcjonalnie
- ½ łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz
Fasolka szparagowa przygotowanie
- Gotuj na parze zieloną fasolkę przez około 5 minut (patrz uwagi).
- Rozgrzać olej na patelni na średnim ogniu. Gotuj czosnek z kilkoma płatkami chili przez kilka sekund.
- Następnie dodać cebulę i lekko podsmażyć przez około minutę.
- Na koniec dodać ugotowaną zieloną fasolkę, sól i pieprz i delikatnie wymieszać. Wyłączyć ogień.