Uznaj ten przepis za swój nowy, ulubiony przepis na gofry, kiedy chcesz zacząć dzień od słodkiej nutki. Nie musisz wykonywać żadnych skomplikowanych czynności ani używać niespodziewanych składników, co oznacza, że możesz je przygotować, kiedy tylko najdzie cię ochota.
Składniki na gofry
- 1 szklanka mąki uniwersalnej, łyżka i wyrównanie
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 szklanka mleka
- 2 duże jajka
- 4 łyżki stołowe (1/2 laski) niesolonego masła, roztopionego
- Syrop klonowy i masło, według uznania, do podania
Przepis na gofry

- Rozgrzej gofrownicę zgodnie z instrukcją producenta. W dużej misce ubij mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól; odstaw na bok.
- W małej misce ubij mleko i jajka, wlej do mieszanki mąki i delikatnie ubij, aby się połączyły (nie mieszaj za bardzo). Delikatnie wbij masło.
- Zgodnie z instrukcjami producenta, gotuj gofry do momentu, aż staną się brązowe i chrupiące (w przypadku standardowej gofrownicy, wlej hojną 1/2 filiżanki ciasta na środek, rozprowadzając je od krawędzi, i zamknij; gofry ugotują się w ciągu 2 do 3 minut). Podawaj na ciepło, z syropem klonowym i masłem, według uznania.