Dowiedz się, jak zrobić świeżą, słodką, domową bitą śmietanę z zaledwie 3 prostych składników. Dzięki lekkiej i puszystej konsystencji, bita śmietana jest idealnym dodatkiem do ciast, tortów, babeczek, naleśników, serników i wielu innych!
Po latach kupowania mrożonej bitej śmietany i puszek sklepowych z bitą śmietaną wypełnionych nie wiadomo czym, mogę z całą pewnością stwierdzić, że DOMOWA bita śmietana smakuje o 100% lepiej zarówno pod względem tekstury, jak i smaku. Świeża bita śmietana składa się tylko z 3 prostych składników i powstaje w ciągu kilku minut. Jest tak kremowa, tak lekka i tak pyszna.
Czego potrzebujesz
- Mikser elektryczny: ręczny lub stojący z przystawką do ubijania
- Miska do mieszania
- Zimną, gęstą śmietanę lub bitą śmietanę
- Cukier do posłodzenia
- Czysty ekstrakt waniliowy (lub domowy ekstrakt waniliowy)
Uwaga dotycząca cukru: Niektórzy piekarze przysięgają, że do bitej śmietany dodają cukier granulowany, inni – cukier puder. Jeśli używasz tylko kilku łyżek stołowych, nie ma to większego znaczenia. Jeśli jednak pracujesz w większych partiach, możesz zacząć odczuwać smak granulek cukru pudru.
Możesz też użyć brązowego cukru – uwielbiam to robić w przypadku niektórych deserów, np. sernika z orzechami pekan.
Jak zrobić domową bitą śmietanę
- Zacznij od zimnej śmietany. Im zimniejsza śmietana, tym łatwiej i lepiej się ubije. Zimna śmietana tworzy też najlżejszą bitą śmietanę! Lekko ciepła lub pokojowa śmietana nie jest równoznaczna z bitą śmietaną. Jeśli jesteś ambitny, możesz nawet schłodzić miskę do miksowania i przystawkę do ubijania w lodówce przez 30 minut lub w zamrażarce przez 15 minut.
- Ubij śmietanę, cukier i wanilię na średnio-wysokiej prędkości. Ta prędkość jest idealna do ubijania śmietany, ponieważ w średnim tempie ubijesz powietrze do śmietany. Uważam, że wysoka prędkość łatwo powoduje nadmierne ubijanie śmietany, a niska prędkość – zbyt małe ubijanie.
- Nie odchodź! Ubita śmietana zajmuje tylko kilka minut, ale między miękką bitą śmietaną a zbyt wymieszaną bitą śmietaną jest tylko kilka sekund. Nadmiernie wymieszana bita śmietana jest skręcona i ziarnista. Miękka bita śmietana, idealny słodki punkt, ma puszystą i gładką konsystencję. Stań przy mikserze, żeby wiedzieć, kiedy jest gotowy.
- Szukaj średnich szczytów. Czym są średnie szczyty bitej śmietany? Kiedy podniesiesz bijaki lub trzepaczki z miski, powinien się na nich utworzyć półstały pik. Pik będzie lekko opadał, ale nie straci całkowicie swojego kształtu. Nie będzie zbyt miękka i płynna, nie będzie też ciężka i zsiadła. Nie bój się zatrzymywać miksera i sprawdzać konsystencję bitej śmietany w trakcie pracy.
Szukasz aromatycznej bitej śmietany? Spróbuj dodać tequilę i limonkę, jak w przypadku tych mini serniczków margaritowych, albo espresso w proszku i kakao w proszku.
Jak naprawić nadmiernie ubitą śmietanę
Jeśli przez przypadek przesadzisz z mieszaniem kremu i będzie on wyglądał na zsiadły i ciężki, dolej trochę więcej śmietany i delikatnie złóż ją ręcznie za pomocą szpatułki, aż się wygładzi.