Te zdrowe pankejki są najlepsze! Te pełnoziarniste pankejki są szybkie do zrobienia przy użyciu prostych, zdrowych składników. Są pysznie puszyste i idealne na weekendowe śniadanie!
Czy pankejki są zdrowe?
Kiedy robisz je z pełnowartościowych składników, naleśniki mogą być zdrową opcją śniadaniową.
Te zdrowe naleśniki są zrobione z pełnoziarnistej mąki pszennej, która zawiera błonnik, dzięki któremu będziesz syty. Nie spowodują one wzrostu poziomu cukru we krwi w taki sposób, jak naleśniki z mąki uniwersalnej. Używam białej mąki pszennej, ponieważ wolimy jej lżejszą konsystencję w porównaniu do zwykłej mąki pszennej.
Testowałem ten przepis z różną ilością roztopionego masła. Stwierdziłam, że można się obejść bez 2 łyżek masła w całej partii i nadal mieć świetnie smakujące naleśniki. Dodanie niesłodzonego sosu jabłkowego do ciasta pozwala nam użyć mniej masła i cukru w tych pełnoziarnistych naleśnikach.
Jak zrobić szybko i zdrowo pankejki?
Oto przegląd kroków do wykonania tego przepisu na naleśniki. Pełny przepis z ilością składników i instrukcjami znajdziesz w karcie przepisu poniżej.
- Ubij razem suche składniki: białą mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól.
- W innej misce, ubij razem mokre składniki: jajka, sos jabłkowy, mleko, miód i wanilię.
- Wbij roztopione masło do mokrych składników.
- Połącz mokre i suche składniki i mieszaj do momentu ich połączenia. Ciasto może być trochę grudkowate.
- Gotuj naleśniki na gorącej płycie lub patelni. Będziesz wiedział, że naleśniki są gotowe do przewrócenia na drugą stronę, kiedy na wierzchu pojawią się bąbelki, a pierwsza strona będzie lekko złotobrązowa.
Jak zamrażać i odgrzewać pankejki?
Naleśniki świetnie się mrożą i odgrzewają, dzięki czemu można je później szybko zjeść. Aby zamrozić naleśniki, najpierw pozwól im całkowicie ostygnąć na drucianym stojaku. Po ostygnięciu zawiń je szczelnie w torbę typu zip-top lub inny pojemnik. Zamrażaj do 3 miesięcy.
Rozmrażaj naleśniki na blacie lub w mikrofalówce na małej mocy. Podgrzewaj w mikrofalówce do momentu, aż będą ciepłe.
Porady dotyczące przepisu na pankejki
- Ciasto na naleśniki będzie gęste. Oprzyj się dodaniu dodatkowego mleka, ponieważ spowoduje to powstanie cieńszych naleśników. Aby uzyskać lekkie i puszyste naleśniki, potrzebujesz gęstego ciasta.
- Nie przesadzaj z mieszaniem ciasta naleśnikowego podczas łączenia mokrych i suchych składników, w przeciwnym razie naleśniki mogą okazać się płaskie lub gęste zamiast lekkie i puszyste.
- Polecam użycie białej mąki pszennej pełnoziarnistej do tych naleśników. Biała mąka pełnoziarnista jest wytwarzana z innego rodzaju jagód pszenicy i ma jaśniejszy kolor oraz łagodniejszy, słodszy smak niż zwykła mąka pełnoziarnista. Możesz również użyć mąki uniwersalnej.
- Sos jabłkowy jest ważny w tym przepisie. Pomaga aromatyzować i osładzać naleśniki, a także nadaje im najlepszą teksturę. Próbowałam zastąpić jogurt grecki sosem jabłkowym i naleśniki nie smakowały tak dobrze. Jeśli potrzebujesz zamiennika dla applesauce, polecam użyć puree z banana.
- Możesz dodać 1/2 łyżeczki cynamonu do ciasta dla dodatkowego smaku.
- Moja sztuczka, aby zdecydować, kiedy naleśniki są gotowane na drugiej stronie (oprócz złotego koloru) jest podnieść je z łopatką i poczuć, jak ciężkie są. Naleśniki wydają się lżejsze, kiedy są już ugotowane.
Składniki na pankejki
- 2 łyżki stołowe niesolonego masła
- 2 filiżanki białej, pełnoziarnistej mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- ½ łyżeczki soli
- 2 jajka
- ½ szklanki niesłodzonego sosu jabłkowego
- 1 ¼ szklanki mleka (pełne mleko jest najlepsze w tym przepisie)
- 2 łyżki miodu (lub czystego syropu klonowego)
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Pankejki przepis na zdrowe śniadanie
- Roztopić masło i odstawić do lekkiego ostygnięcia.
- W dużej misce ubij razem białą, pełnoziarnistą mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól.
- W średniej misce połącz jajka, sos jabłkowy, mleko, miód i wanilię. Ubijaj do uzyskania gładkiej masy. Wbij roztopione masło.
- Wlej mokre składniki do suchych i ubijaj aż do ich połączenia. Nie szkodzi, jeśli pozostanie kilka grudek; staraj się nie mieszać za bardzo. Ciasto będzie gęste, ale unikaj dodawania większej ilości mleka, bo inaczej naleśniki mogą okazać się płaskie, a nie lekkie i puszyste.
- Rozgrzej patelnię lub patelnię na średnim ogniu. Spryskaj lekko sprayem do gotowania. Nakładaj ciasto po ¼ szklanki na rozgrzaną patelnię. Gotuj z pierwszej strony, aż zaczną się tworzyć pęcherzyki powietrza, a dolna strona naleśników będzie lekko brązowa, około 2-3 minut. Przerzuć naleśniki i smaż, aż druga strona będzie brązowa, jeszcze około 2 minuty. Podawaj natychmiast lub podgrzewaj w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, podczas gdy będziesz gotować resztę naleśników.