Producenci
Masz pytania?
zadzwoń
71 305 08 71

sklep@zdrowekolorowe.pl

Chemia zamiast glutenu, czyli z deszczu pod rynnę…

0
Chemia zamiast glutenu, czyli z deszczu pod rynnę…

Chemia zamiast glutenu, czyli z deszczu pod rynnę…

Gluten jest niedobry, a jedzenie bezglutenowe zdrowe. Ten slogan łatwo może uśpić naszą czujność przy supermarketowych półkach, sprawiając, że wpadamy z deszczu pod rynnę. Aby bezglutenowy chleb był puszysty, a ciastko smaczne i chrupiące, producenci stosują przeróżne, niestety „niezdrowe” rozwiązania. Brak mąki pszennej zastępują emulgatorami, spulchniaczami i tłuszczami utwardzonymi, aby spełniać oczekiwania  smakowe konsumentów oraz wykazać, że produkt jest bezglutenowy -  w domyśle zdrowy, co w tym przypadku jest nieprawdą. Lista złych składników produktów bezglutenowych jest bardzo długa i z każdym rokiem wydłuża się. W przeważnej mierze produkty te oparte są o ubogie w wartości odżywcze zboża, tj. biały ryż czy modyfikowaną kukurydzę.

Jak więc wybierać bezglutenowe jedzenie?

Nie płynąć nurtem narzucanym przez wielkich producentów, ale świadomie czytać etykiety i odwiedzać uczciwych rolników i sprzedawców. Symbol glutenfree, czy przekreślony kłos to nie jest certyfikat zdrowej żywności. Dlatego wybierajmy produkty oparte na ziarnach bogatych odżywczo, np. amarantus, gryka, proso, bezglutenowy owies, sorgo. Idealnie, jeśli opatrzone są znakiem liścia europejskiego ( i numerem certyfikatu pod liściem), co daje nam pewność, że płacimy za produkt bezglutenowy o najwyższej jakości, wolny od oprysku chemią, a tym samym bogatszy w minerały, witaminy, bioaktywne związki, tj. polifenole.

W naszym sklepie mamy ponad 800 produktów bezglutenowych, bez szkodliwej dla naszego organizmu chemii, od mąk, makaronów po gotowe dania. Sprawdzać tutaj  https://zdrowekolorowe.pl/pl/c/Bezglutenowe/263

 

Zapraszamy

Katarzyna Zawisza

Komentarze do wpisu (0)

Submit
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl