Producenci
Masz pytania?
zadzwoń
71 305 08 71

sklep@zdrowekolorowe.pl

Chlorella i spirulina – skarby z morza.

0
Chlorella i spirulina – skarby z morza.

Chlorella i spirulina – skarby z morza.   

to algi, zwane inaczej wodorostami lub glonami. Zawierają chlorofil, o którym mówi się, że to krew roślin. Wytwarzają go pod wodą, tam, gdzie dociera światło słoneczne. Struktura chlorofilu w algach jest podobna do hemu, czyli barwnika krwi. Cząsteczka chlorofilu ma podobny kształt do cząsteczki hemoglobiny, z tą różnicą, że cząsteczka hemoglobiny posiada atom żelaza, a cząsteczka chlorofilu atom magnezu. Chlorofil opóźnia procesy utleniania komórkowego, opóźniając procesy starzenia, eliminuje wolne rodniki, oczyszcza z toksyn i metali ciężkich.

Glony te stanowią doskonałe źródło kwasów omega 3 i omega 6, które mają znaczenie w profilaktyce układu krążenia, cukrzycy i choroby zwyrodnieniowej stawów.

Chlorella i spirulina zawierają znaczące ilości białka, które kryją w sobie endo- i egzogenne aminokwasy, tj. kwas glutaminowy, alanina, arginina, glicyna, lizyna i seryna..

Zawartość składników mineralnych w algach morskich jest znacznie wyższa w porównaniu do roślin lądowych. Z alg pozyskuje się takie mikroelementy, tj. jod, żelazo, miedź, cynk a z makroelementów wapń, magnez, fosfor, potas i sód. Koncentracja mikroelementów ulega zmianie w ciągu życia glonów, makroelementy utrzymują się na stałym poziomie.

Chlorella i spirulina to bogactwo witamin. Zawierają duża ilość witaminy C ( porównywalnie do ilości w pietruszce i czarnej porzeczce), A, E, K oraz B, w tym B1, B2, B3.

Ekologiczna chlorella to ciemnozielona alga o kulistym kształcie. Ciemnozielony kolor oraz nazwę zawdzięcza chlorofilowi. Wyróżnia się bardzo wysoką zawartością błonnika (12,4 g w 100 g) i pełnowartościowego białka roślinnego (58 g w 100 g), mikro i makroelementów ( przykładowo żelaza jest tu 28,5 mg w 100g, a w amarantusie także bogatym w żelazo ok. 7 mg), niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Pozyskiwana jest z najwyższej jakości glonów z kontrolowanych upraw.

Ekologiczna spirulina to rodzaj zielononiebieskiej mikroalgi o kształcie spirali. Jest źródłem błonnika ( 5,1 g w 100g ), chlorofilu, białka ( 60g w 100 g), mikro i makroelementów ( 100 g spiruliny to zawartość 130 mg żelaza), NNKT. Pozyskiwana z kontrolowanych upraw.

Algi zaliczamy do żywności funkcjonalnej, czyli takiej, która wykazuje udokumentowany pozytywny wpływ na organizm człowieka, może zmniejszać ryzyko wystąpienia chorób, głównie cywilizacyjnych. Można spożywać obie algi jednocześnie, nie należy przekraczać 5 gramów dziennie, tj. jedna łyżeczka. Obie algi są alkaliczne, co oznacza, że neutralizują wpływ kwasowej żywności. Stanowią wspaniały dodatek do diet odkwaszających i oczyszczających. Można je dodawać do jogurtów, soków, kefirów, koktajli.

Dlatego polecamy chlorellę sproszkowaną, w jakości BIO, np. 200 gramową https://zdrowekolorowe.pl/pl/p/CHLORELLA-W-PROSZKU-GLONY-BIO-200-g-BIO-PLANET/2345

lub w opakowaniu 600 g https://zdrowekolorowe.pl/pl/p/CHLORELLA-W-PROSZKU-GLONY-BIO-600-g-BIO-PLANET/7519

Podobnie jak spirulinę BIO 200 gram  https://zdrowekolorowe.pl/pl/p/SPIRULINA-W-PROSZKU-GLONY-BIO-200-g-BIO-PLANET/2346

lub 600 gram https://zdrowekolorowe.pl/pl/p/SPIRULINA-W-PROSZKU-GLONY-BIO-600-g-BIO-PLANET/7517

 

Zapraszam

Katarzyna Zawisza

Komentarze do wpisu (0)

Submit
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl