Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
Dodano: 17-02-2020 w kategorii: Porady autor: Katarzyna Zawisza
Krystaliczna substancja uzyskiwana z trzciny lub buraków cukrowych, czyli cukier, to jeden z najpopularniejszych surowców wykorzystywanych do słodzenia. Jego nadmiar w diecie nie jest korzystny dla zdrowia, gdyż zwiększa ryzyko rozwoju wielu chorób cywilizacyjnych. W dzisiejszym artykule podpowiadamy, jak rozsądnie wybrać cukier i jakimi produktami go zastąpić, aby nie wyrządzić szkody własnemu organizmowi. Poznaj pięć produktów z naszego sklepu ze zdrową żywnością ZdroweKolorowe.pl, które pozwolą Ci słodzić mądrze!
1. Cukier kokosowy z pąków palmy kokosowej
Jedną z naturalnych substancji słodzących mogących stanowić ciekawą alternatywę dla tradycyjnego białego cukru jest cukier kokosowy. W krajach azjatyckich jest on zaliczany do surowców o właściwościach leczniczych – stosuje się go między innymi do łagodzenia objawów towarzyszących chorobom górnych dróg oddechowych. Cukier z pąków palmy kokosowej zawiera magnez, witaminy z grupy B, potas, cynk, żelazo oraz wapń. Jest też bogaty w przeciwutleniacze oraz aminokwasy. W naszym sklepie z żywnością ekologiczną znajdziesz między innymi cukier kokosowy BIO VIVIO, uzyskany z wyselekcjonowanych kwiatów Cocos nucifera.
2. Cukier różany z płatków dzikiej róży
Kolejną godną uwagi propozycją jest cukier różany, który należy do przysmaków sezonowych. Jest on produkowany z płatków dzikiej róży występującej na terenie wielu krajów na świecie, w tym także w Polsce. To, co go wyróżnia, to przede wszystkim przepiękny, delikatnie różowy kolor oraz niepowtarzalny zapach. Świetnie sprawdza się zwłaszcza do deserów oraz wszelkiego rodzaju wypieków. W naszej ofercie posiadamy cukier różany BIO Dary Natury, który stworzono przy użyciu płatków róży oraz cukru trzcinowego.
3. Cukier z agawy wytwarzany w Meksyku
W poszukiwaniu substancji, która pozwoli Ci słodzić mądrze, warto też zainteresować się cukrem z agawy. Jego ojczyzną jest Meksyk, gdzie uzyskuje się go z kaktusa Agave tequilana. W smaku przypomina nieco rozrzedzony miód lub delikatny syrop klonowy. Cukier ten ma właściwie wszystkie zalety syropu z agawy, ale jest znacznie prostszy w użytkowaniu. Zawiera sporo inuliny, dzięki której redukuje poziom cholesterolu oraz ma korzystny wpływ na mikroflorę jelit. W sklepie ZdroweKolorowe.pl proponujemy cukier z agawy BIO VIANDS, który ma neutralny słodki smak i niski indeks glikemiczny.
4. Ksylitol nazywany cukrem brzozowym
Polecany w szczególności dla diabetyków oraz osób przebywających na dietach niskocukrowych ksylitol jest słodzikiem pozyskiwanym z drewna drzew liściastych – głównie brzozy. Znajdujące się w nim związki przeciwdziałają próchnicy, wzmacniają szkliwo, zwiększają przyswajanie wapnia, a także opóźniają procesy starzenia organizmu. Dowiedziono również, że cukier brzozowy wspomaga rozwój prawidłowej mikroflory jelitowej. W naszym sklepie oferującym żywność ekologiczną znajdziesz ksylitol SANTINI, stanowiący oryginalny fiński produkt pozyskany z brzozy.
5. Stewia – naturalna i zdrowa substancja słodząca
Substancją niemalże trzysta razy słodszą od tradycyjnego białego cukru jest stewia, której liście zawierają glikozydy diterpenowe. Ponadto znajdują się w nich witaminy z grupy B, białka, tłuszcze oraz pierwiastki: magnez, cynk, żelazo, chrom i selen. Stewia nie podnosi poziomu cukru we krwi i ma korzystny wpływ na metabolizm. Jeśli interesuje Cię ten naturalny cukier, w naszym sklepie internetowym nabędziesz ręcznie zbierane liście stewii BIO BATOM, które dzięki suszonej formie możesz dodawać bezpośrednio do zaparzanej herbaty, kawy czy każdego innego napoju.
Podsumowanie
Spożywanie zbyt dużej ilości białego cukru jest przyczyną nadwagi, otyłości, cukrzycy, próchnicy, a także nadciśnienia tętniczego. Chcąc ograniczyć ten składnik w diecie, warto przede wszystkim nauczyć się czytać etykiety i sięgać po naturalne zamienniki cukru. W sklepie ZdroweKolorowe.pl z BIO żywnością znajdziesz duży wybór produktów, które pozwolą Ci słodzić mądrze i uniknąć konsekwencji związanych ze stosowaniem białego cukru.
Pliki cookies i pokrewne im technologie umożliwiają poprawne działanie strony i pomagają nam dostosować ofertę do Twoich potrzeb. Możesz zaakceptować wykorzystanie przez nas wszystkich tych plików i przejść do sklepu lub dostosować użycie plików do swoich preferencji, wybierając opcję "Dostosuj zgody".
W tym miejscu możesz określić swoje preferencje w zakresie wykorzystywania przez nas plików cookies.
Te pliki są niezbędne do działania naszej strony internetowej, dlatego też nie możesz ich wyłączyć.
Te pliki umożliwiają Ci korzystanie z pozostałych funkcji strony internetowej (innych niż niezbędne do jej działania). Ich włączenie da Ci dostęp do pełnej funkcjonalności strony.
Te pliki pozwalają nam na dokonanie analiz dotyczących naszego sklepu internetowego, co może przyczynić się do jego lepszego funkcjonowania i dostosowania do potrzeb Użytkowników.
Te pliki wykorzystywane są przez dostawcę oprogramowania, w ramach którego działa nasz sklep. Nie są one łączone z innymi danymi wprowadzanymi przez Ciebie w sklepie. Celem zbierania tych plików jest dokonywanie analiz, które przyczynią się do rozwoju oprogramowania. Więcej na ten temat przeczytasz w Polityce plików cookies Home.
Dzięki tym plikom możemy prowadzić działania marketingowe.