Producenci
Masz pytania?
zadzwoń
71 305 08 71

sklep@zdrowekolorowe.pl

Cukier cukrowi nierówny, czyli jak słodzić mądrze?

0
Cukier cukrowi nierówny, czyli jak słodzić mądrze?

Krystaliczna substancja uzyskiwana z trzciny lub buraków cukrowych, czyli cukier, to jeden z najpopularniejszych surowców wykorzystywanych do słodzenia. Jego nadmiar w diecie nie jest korzystny dla zdrowia, gdyż zwiększa ryzyko rozwoju wielu chorób cywilizacyjnych. W dzisiejszym artykule podpowiadamy, jak rozsądnie wybrać cukier i jakimi produktami go zastąpić, aby nie wyrządzić szkody własnemu organizmowi. Poznaj pięć produktów z naszego sklepu ze zdrową żywnością ZdroweKolorowe.pl, które pozwolą Ci słodzić mądrze!

1. Cukier kokosowy z pąków palmy kokosowej

Jedną z naturalnych substancji słodzących mogących stanowić ciekawą alternatywę dla tradycyjnego białego cukru jest cukier kokosowy. W krajach azjatyckich jest on zaliczany do surowców o właściwościach leczniczych – stosuje się go między innymi do łagodzenia objawów towarzyszących chorobom górnych dróg oddechowych. Cukier z pąków palmy kokosowej zawiera magnez, witaminy z grupy B, potas, cynk, żelazo oraz wapń. Jest też bogaty w przeciwutleniacze oraz aminokwasy. W naszym sklepie z żywnością ekologiczną znajdziesz między innymi cukier kokosowy BIO VIVIO, uzyskany z wyselekcjonowanych kwiatów Cocos nucifera.

2. Cukier różany z płatków dzikiej róży

Kolejną godną uwagi propozycją jest cukier różany, który należy do przysmaków sezonowych. Jest on produkowany z płatków dzikiej róży występującej na terenie wielu krajów na świecie, w tym także w Polsce. To, co go wyróżnia, to przede wszystkim przepiękny, delikatnie różowy kolor oraz niepowtarzalny zapach. Świetnie sprawdza się zwłaszcza do deserów oraz wszelkiego rodzaju wypieków. W naszej ofercie posiadamy cukier różany BIO Dary Natury, który stworzono przy użyciu płatków róży oraz cukru trzcinowego.

3. Cukier z agawy wytwarzany w Meksyku

W poszukiwaniu substancji, która pozwoli Ci słodzić mądrze, warto też zainteresować się cukrem z agawy. Jego ojczyzną jest Meksyk, gdzie uzyskuje się go z kaktusa Agave tequilana. W smaku przypomina nieco rozrzedzony miód lub delikatny syrop klonowy. Cukier ten ma właściwie wszystkie zalety syropu z agawy, ale jest znacznie prostszy w użytkowaniu. Zawiera sporo inuliny, dzięki której redukuje poziom cholesterolu oraz ma korzystny wpływ na mikroflorę jelit. W sklepie ZdroweKolorowe.pl proponujemy cukier z agawy BIO VIANDS, który ma neutralny słodki smak i niski indeks glikemiczny.

4. Ksylitol nazywany cukrem brzozowym

Polecany w szczególności dla diabetyków oraz osób przebywających na dietach niskocukrowych ksylitol jest słodzikiem pozyskiwanym z drewna drzew liściastych – głównie brzozy. Znajdujące się w nim związki przeciwdziałają próchnicy, wzmacniają szkliwo, zwiększają przyswajanie wapnia, a także opóźniają procesy starzenia organizmu. Dowiedziono również, że cukier brzozowy wspomaga rozwój prawidłowej mikroflory jelitowej. W naszym sklepie oferującym żywność ekologiczną znajdziesz ksylitol SANTINI, stanowiący oryginalny fiński produkt pozyskany z brzozy.

5. Stewia – naturalna i zdrowa substancja słodząca

Substancją niemalże trzysta razy słodszą od tradycyjnego białego cukru jest stewia, której liście zawierają glikozydy diterpenowe. Ponadto znajdują się w nich witaminy z grupy B, białka, tłuszcze oraz pierwiastki: magnez, cynk, żelazo, chrom i selen. Stewia nie podnosi poziomu cukru we krwi i ma korzystny wpływ na metabolizm. Jeśli interesuje Cię ten naturalny cukier, w naszym sklepie internetowym nabędziesz ręcznie zbierane liście stewii BIO BATOM, które dzięki suszonej formie możesz dodawać bezpośrednio do zaparzanej herbaty, kawy czy każdego innego napoju.

Podsumowanie

Spożywanie zbyt dużej ilości białego cukru jest przyczyną nadwagi, otyłości, cukrzycy, próchnicy, a także nadciśnienia tętniczego. Chcąc ograniczyć ten składnik w diecie, warto przede wszystkim nauczyć się czytać etykiety i sięgać po naturalne zamienniki cukru. W sklepie ZdroweKolorowe.pl z BIO żywnością znajdziesz duży wybór produktów, które pozwolą Ci słodzić mądrze i uniknąć konsekwencji związanych ze stosowaniem białego cukru.

Komentarze do wpisu (0)

Submit
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl