Producenci
Masz pytania?
zadzwoń
71 305 08 71

sklep@zdrowekolorowe.pl

Jagody goji w medycynie naturalnej.

0
Jagody goji w medycynie naturalnej.

Jagody goji w medycynie naturalnej krajów azjatyckich stosowane są od ponad 2500 lat.

Swój kolor zawdzięczają wysokiej zawartości karotenoidów (są źródłem witaminy A), w tym zeaksantyny oraz luteiny. Oba mają właściwości antyoksydacyjne i chronią siatkówkę oka przed uszkodzeniami przez wolne rodniki. Ich niedobór w diecie może być przyczyną ryzyka rozwoju zwyrodnienia plamki żółtej.

Tybetańczycy od lat używają tych jagód, by oczyścić wątrobę z toksyn i poprawić trawienie. Zawarty w jagodach kompleks polisacharydowy LBP (Lycium Barbarum polysaccharides)  hamuje uszkodzenia wątroby. wywołane, np. dietą wysokotłuszczową.

Kompleks ten hamuje również wzrost ludzkich komórek raka okrężnicy (SW 480 Caco-2), ludzkich komórek raka żołądka (linia komórkowa MGC -803 SGC -7901) oraz komórek raka płuc. W znaczący sposób powstrzymuje rozwój komórek raka gruczołu krokowego i raka piersi (linia komórkowa MCF-7).

Badania wykazały również, że podawanie kompleksu polisacharydowego owoców goji u zwierząt zmniejsza hiperglikemię u zwierząt cierpiących na cukrzycę. Poprawia wrażliwość na insulinę i zmniejsza insulinooporność.

Ciekawostką mogą być także badania amerykańskich badaczy z USDA HNRCA, którzy zaobserwowali u zwierząt karmionych goją silniejszą odpowiedz immunologiczną na wirusa grypy niż u tych zwierząt, które były szczepione na grypę, ale nie spożywały goji.

Jagody goji można dodać do porannej owsianki, wypieków cukierniczych, po ugotowaniu spożywać z ryżem, mięsem i warzywami.

Najzdrowsze i warte polecenia są oczywiście te zaliczane do zdrowej żywności, organiczne jak 

JAGODY GOJI SUSZONE BIO 250 g - BIO PLANET lub w dużym ekonomicznym opakowaniu  JAGODY GOJI SUSZONE BIO 1 kg - BIO PLANET

Tradycyjne, bez zbędnych dodatków i konserwantów są też JAGODY GOJI SUSZONE 1kg - TARGROCH 

Czy owoce goji to super zdrowe jedzenie dla każdego? Otóż nie.

Jedne z najbogatszych w antyoksydanty owoce świata nie powinny być spożywane przez kobiety w ciąży (ryzyko poronienia), karmiące oraz osoby biorące leki rozrzedzające krew. Jagody mogą wchodzić z nimi w interakcje i zwiększać ich antykoagulacyjne właściwości. Nie od dziś wiadomo, że to dawka czyni (tu roślinę ) lekiem bądź trucizną. Dlatego biorąc pod uwagę także fakt, iż jagody te zawierają wysokie dawki witamin i mikroelementów, szczególnie witaminy A (451,1 mikrogramów, co stanowi ok. 64% dziennego zapotrzebowania w jednej łyżce) nie możemy przesadzić z ilością ich spożycia (od 5 do 20 g dziennie).

Katarzyna Zawisza

Komentarze do wpisu (0)

Submit
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl