Producenci
Masz pytania?
zadzwoń
71 305 08 71

sklep@zdrowekolorowe.pl

Kakao - zdrowy napój Bogów !

0
Kakao - zdrowy napój Bogów !

Wielu z nas kojarzy kakao z proszkiem lub czekoladą z marketu, ale diabeł tkwi w szczegółach, a czekolada czekoladzie nierówna.

Prawdziwe kakao wyprodukowane jest z organicznych ziaren kakaowca, uprawianych na obszarach naturalnego pochodzenia rośliny. Ważne jest to, aby nie przechodziło procesu obróbki, w czasie której udział cennych związków zawartych w kakao drastycznie spada.  

 W swoim składzie zawiera szereg związków bioaktywnych, głównie alkaloidy purynowe – teobromina  (1,8%) i kofeina (0,8%) pobudzające i poprawiające koncentrację.

Kakao jest źródłem wartościowego tłuszczu kakaowego, w tym nasyconego ( palmitynowy-25% i stearynowy - 35%) i nienasyconego ( oleinowy- ok.28% i i linolowy-ok.2%). Polifenole ( najważniejsze  to kwasy chlorogenowy i flawonoidy ) stanowią około 15 % całkowitej masy proszku kakaowego, zwiększają przepływ krwi do mózgu i poprawiają pamięć.

Kakao zawiera również związki mineralne, głównie żelazo i magnez. Zwiększają one siłę mięśnia sercowego, regulują krzepliwość krwi, ciśnienie tętnicze i gospodarkę lipidową.

Znajdziemy tu także tryptofan, serotoninę i dopaminę korzystnie wpływające na mózg i produkcję endorfin.

Naukowcy z Harvard Medical School badali dietę plemiona Kuna z Panamy, którego członkowie spożywając 40 filiżanek kakao tygodniowo rzadko chorują, w tym rzadko chorują na cukrzycę, raka, choroby serca, wylew i nie zapadają na demencję.

Mniej, ale jakościowo znaczy więcej dla zdrowia i dla planety, która ugina się od nadprodukcji wyrobów z syropem fruktozowo-glukozowym, fosforanami wapnia i innymi szkodliwymi dla naszego organizmu składnikami.

Więcej o kakao, którego na świecie coraz mniej na naszym blogu Zdrowe kolorowe

O kakaowcu

Jego rodzinnym domem jest Meksyk i Gwatemala. Obecnie uprawiane są w krajach tropikalnych i subtropikalnych. Kakaowiec jest delikatny i wymaga stałej temperatury ( ok.20-30 stopni i wysokiej wilgotności powietrza. Pojedyncze drzewo produkuje około 50 owoców, osiągających dojrzałość po około 6 miesiącach). Okazałe owoce dochodzą do 40 centymetrów i ważą pół kilograma. Najpierw są zielone, a później zmieniają kolor na czerwony, żółty lub pomarańczowy w zależności od odmiany, co oznacza, że są gotowe do zbioru. Wnętrze łupiny wypełnia  biały słodko pachnący miąższ oraz od 20 d0 40 ziaren wielkości bobu.

Odmiany kakaowca

Ziarna kakao dzielimy na dwa rodzaje : kakao konsumpcyjne i szlachetne. To pierwsze to głównie odmiana Forastero ( 85% światowych upraw ). Pozostałe 15% (szlachetne) to Criollo (3%) oraz Trinitario (12%). Criollo charakteryzuje się intensywnym aromatem i smakiem karmelu, wanilii i orzechów. Wykorzystuje się je głównie do produkcji ekskluzywnego kakao w proszku np. KAKAO W PROSZKU CRIOLLO FAIR TRADE BIO 250 g BECKS-COCOA lub TABLICZKI KAKAO CRIOLLO 100% Z KRUSZONYMI ZIARNAMI BEZGLUTENOWE BIO 80 g - BELVAS . Ziarna Trinitario cechują się wysoką jakością i używane są tylko w luksusowych tabliczkach czekolady.

Zastosowanie

Kakao występuje pod wieloma postaciami. W pierwszej kolejności warto sięgać po surowe, nieprzetworzone, całe ziarna kakao lub kakao ziarna kruszone surowe, które zachowuje pełnię składników odżywczych i śmiało można powiedzieć o nich zdrowa żywność, albo superfood. Stanowią samodzielną przekąską lub dodatek do deserów, polewy czekoladowej, lodów, kawy, czekolady na gorąco. Popularnym produktem jest KAKAO ZIARNA SUROWE BIO 800 g - BIO PLANET

Kakao występuje również w formie sproszkowanej nieodtłuszczonej, o zawartości tłuszczu powyżej 20%, np. KAKAO SPROSZKOWANE SUROWE NIEODTŁUSZCZONE BIO 500 g - BIO PLANET. Przed zmieleniem ziarna zostają głęboko zamrożone, a następnie poddawane są mieleniu kriogenicznemu, co pozwala na zachowanie maksymalnej ilości składników odżywczych oraz smaku i aromatu. W naszym sklepie www.zdrowekolorowe.pl można również zakupić kakao o obniżonej zawartości tłuszczu (8-15%), o wytrawnym kakaowym smaku. Jest wspaniałe do deserów, wypieków, owsianek i różnych przekąsek. Oprócz powyższych produktów kakao jest składnikiem czekolad, ciastek, wafli, granoli i wielu innych.

Polecamy również surowe czekolady z nieprażonego ziarna kakaowca. To nie tylko raj dla zmysłów, to samo zdrowie. Warto  odżywiać nasze ciała, a nie tylko sprawiać, by było syte.

Katarzyna Zawisza

Komentarze do wpisu (0)

Submit
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl