Producenci
Masz pytania?
zadzwoń
71 305 08 71

sklep@zdrowekolorowe.pl

Kasza gryczana

1
Kasza gryczana

„A król wciąż rósł i mężniał,

Był coraz zdrowszy z wiekiem,

I mężniał i potężniał,

Jadając kaszę z mlekiem.”

 

Już na początku 20 wieku Jan Brzechwa w „Bajce o królu” docenił odżywczą wartość kaszy. Wśród wielu gatunków na uwagę szczególną zasługuje kasza gryczana, także dlatego, że mogą ją jeść  osoby na diecie bezglutenowej.

Kasza gryczana w 72% jest węglowodanem złożonym, 10% to błonnik, 3% tłuszcz, 13% białko, 10% woda. Jest wspaniałym źródłem fosforu, magnezu, manganu, potasu oraz witamin z grupy B, rutyny, taniny i kwercetyny.

Pobudza przemianę materii, dzięki temu sprawdzi się dla osób na diecie odchudzającej ( 100 g ugotowanej kaszy dostarcza tylko  ok. 92 kcal ). Rutyna sprawia, że uszczelnia naczynia krwionośne, a kwercetyna wspomaga odporność organizmu.

Kasza gryczana pomaga także regulowaniu prawidłowego poziomu glukozy we krwi.

Kasza gryczana może być niepalona ( nieprażona) jak KASZA GRYCZANA NIEPALONA BEZGLUTENOWA BIO 1 kg - BIO PLANET lub palona ( prażona) KASZA GRYCZANA PALONA BIO 1 kg - BIO PLANET, przy czym ta pierwsza zachowa nieco więcej wartości odżywczej ze względu na brak obróbki cieplnej. Różnice te są jednak niewielkie, zawartość cynku i witaminy B5 pozostaje ta sama. Większe znaczenie ma fakt, że palenie kaszy zmniejsza ilość antyoksydantów, czyli, np. kwercetyny. Niemniej jednak  wyrazisty, orzechowy smak kaszy gryczanej palonej przyciągnie wielu amatorów. Chętniej sięgają po nią dzieci niż dorośli. Warto, by kasza na stałe zagościła w naszych domach, ponieważ niezależnie którą wybierzemy poczujemy przypływ energii i zdrowia.

Kasze gryczane, które proponujemy w naszym sklepie www.zdrowekolorowe.pl są ekologiczne, co oznacza, że nie zawierają pozostałości rakotwórczych i alergizujących pestycydów i są uprawiane w poszanowaniu natury. Nie znajdują się w torebkach, ale są do gotowania bezpośrednio w wodzie, dzięki czemu witaminy i minerały nie uciekną do wody, którą trzeba przy takim gotowaniu odlać. Kaszę tą gotujemy w proporcji 1:2 ( 1 szklanka kaszy na 2 szklanki wody). Wsypujemy do gotującej się wody i doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy maksymalnie ogień i gotujemy ok.15 minut. Kasza powinna wchłoną cała wodę.

Katarzyna Zawisza

Komentarze do wpisu (1)

30 stycznia 2022

Kasza, samo zdrowie. Karmiłam dzieci kaszą z jajkiem, gdy były małe i nie chorowały.

Submit
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl