Producenci
Masz pytania?
zadzwoń
71 305 08 71

sklep@zdrowekolorowe.pl

Kawa Mount Hagen - jakość i uczciwość.

0
Kawa Mount Hagen - jakość i uczciwość.

Kawa Mount Hagen - jakość i uczciwość.

Kawa to czarny, energetyczny i aromatyczny napój, który kojarzy się z miłym rytuałem i skupia wokół siebie ludzi.

By ziarna pachniały rajem muszą być spełnione dwa warunki. Są to jakość i uczciwość. Te warunki spełnia kawa Mount Hagen. Do jej produkcji używa się starannie wyselekcjonowanych ziaren arabiki z wyżyn, gdzie są uprawiane w sposób ekologiczny i z poszanowaniem zasad fair trade, czyli sprawiedliwego  handlu (rolnik, pracownik, za swoją pracę otrzyma uczciwą zapłatę, a kawa dla wielu rodzin z rejonów jej uprawy jest jedynym źródłem utrzymania).

Jakość tej rajskiej marki doceniamy w naszym sklepie Zdrowe kolorowe, dlatego w ofercie mamy kilkanaście jej rodzajów, z czego najpopularniejsze to KAWA ZIARNISTA ESPRESSO FAIR TRADE BIO 1 kg - MOUNT HAGEN oraz KAWA ZIARNISTA ARABICA CREMA FAIR TRADE BIO 1 kg - MOUNT HAGEN

Nie bez znaczenia pozostają sprawy środowiskowe, o których coraz częściej mówimy i dostrzegamy ich znaczenie w dobie zmieniającego się klimatu. Pierwsze kawy tego producenta pochodzą z dziewiczego regionu Mount Hagen, leżącego w środkowej Papui Nowej Gwinei. Stąd nazwa tej marki. Logo przedstawia ptaka rajskiego, który zdobi flagę i godło tego kraju.

Jak wygląda owoc?

Nasiona kawy pozyskuje się z drzewa kawowego, tzw. kawowca. Owoc kawowca przypomina wiśnie. Początkowo ma kolor zielony, a wraz z dojrzewaniem zmienia kolor na ciemnoczerwony. Wewnątrz owocu znajduje się miąższ, a w nim przeważnie dwa przylegające do siebie ziarna.

Uprawa

Kawa jest jednym z podstawowych produktów dystrybuowanych na całym świecie. Jej uprawa zajmuje 10 milionów hektarów pól uprawnych znajdujących się w 80 krajach. Głównymi producentami kawy są Brazylia, Kolumbia, Wietnam, Indonezja i Etiopia. Największe spożycie kawy w przeliczeniu na mieszkańca jest w krajach skandynawskich.

Obróbka

Najważniejsze w obróbce kawy jest proces jest palenia, który zmienia ziarno pod względem fizycznym i chemicznym oraz nadaje mu bursztynowy kolor. Jest to proces trudny, w czasie którego zachodzą skomplikowane procesy chemiczne aktywowane przez wysoką temperaturę i w odpowiednim dla każdego gatunku czasie.

Wśród gatunków kawy o znaczeniu handlowym wyróżnia się kawę Arabica ( 60% światowej produkcji ) i kawę Robusta. Arabica ma większe ziarna, łagodny smak, prawie dwa razy niższą zawartość kofeiny niż Robusta. Uprawa Robusty jest prostsza, ponieważ jej krzewy charakteryzują się wysoką odpornością na choroby i ataki szkodników.

Właściwości

Najważniejszą substancją czynną i odpowiedzialną za działanie kawy jest kofeina. Stymuluje układ nerwowy, rozszerza naczynia krwionośne i zwiększa przepływ krwi w organizmie. Kofeina działa bardzo szybko i prawie w całości wchłaniana z przewodu pokarmowego do układu krążenia, gdzie po godzinie osiąga maksymalne stężenie, a jej podwyższone działanie utrzymuje się przez około 4 godziny. Ważnymi składnikami kawy, które nadają im smak i aromat są związki polifenolowe, głównie kwas chlorogenowy, chinowy i kawowy. Działają one przeciwnowotworowo, przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie i antyoksydacyjnie. W kawie znajdziemy też niacynę oraz magnez i potas.

Kwasowość i kwaśność

Kwaśność dotyczy kawy o niskiej jakości. Ziarna takie są niedojrzałe, stare, często pokryte pleśnią, a następnie mocno palone. Kwasowość dotyczy owocowego posmaku kawy. Świadczy o wysokiej jakości ziaren. Jest lekko wypalana. Kwasowość zależy również od regionu zbierania ziarna. Z Ameryki środkowej i południowej pochodzą łagodne w smaku kawy. Afrykańskie kawy odznaczają się wysoką kwasowością.

Katarzyna Zawisza

Komentarze do wpisu (0)

Submit
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl