Producenci
Masz pytania?
zadzwoń
71 305 08 71

sklep@zdrowekolorowe.pl

Lecznicze korzyści miodu.

1
3 zaskakujące korzyści zdrowotne miodu

Jaka jest różnica między tradycyjnym miodem a certyfikowanym miodem ekologicznym?

 

Są 3 podstawowe czynniki, które pozwalają certyfikować pasiekę i pochodzący z niej miód jako ekologiczny:

  1. Teren, gdzie zlokalizowana jest pasieka. W promieniu 3 km nie ma upraw konwencjonalnych.
  2. Sposób leczenia i prowadzenia pasieki – w pasiece ekologicznej stosuje się wyłącznie naturalne sposoby leczenia pszczół
  3. Sposób zakamienia na zimę - w pasiece ekologicznej pszczoły pozostawiane są na zimę na miodzie ekologicznym, a nie na białym cukrze, czy roztworze wody i białego cukru.

Te czynniki sprawiają, że miód jest najwyższej jakości o niepowtarzalnych walorach smakowych i zdrowotnych. 

  1. Miód akacjowy - wspomaga leczenie cukrzycy, zaburzeń trawienia, oraz schorzeń żołądka i jelit. Osoby, które narażone są na nadmierny wysiłek psychiczny, czy fizyczny powinny spożywać ten miód. Składa się on przeważnie z cukrów prostych i dlatego bardzo szybko dostarcza energii naszemu organizmowi. Cukry proste są w pierwszej kolejności wchłaniane do krwi i w ten sposób doskonale odżywiają nasze mięśnie czy inne komórki ciała. Miód ten sprawi, że na pewno poczujemy się odprężeni i zrelaksowani. Okłady z naturalnego miodu bardzo dobrze wpływają na gojenie się i likwidowanie zakażeń. Jest bardzo łagodny i chętnie wybierają go dzieci.
  1. Miód gryczany - ze względu na dużą zawartość żelaza i magnezu spożywanie miodu gryczanego przyczynia się do wzrostu poziomu hemoglobiny we krwi. Jest stosowany przy leczeniu nerwic serca i żołądka, wskazany przy kruchości naczyń krwionośnych. Z uwagi na dużą zawartość rutyny przypisuje mu się również właściwości odmładzające.
  2. Miód leśny - korzystnie wpływa na choroby dróg oddechowych, przeziębienia, poprawia odporność organizmu i reguluje przemianę materii. Wszystkie te czynniki pozwalają stawiać go wysoko wśród miodowej elity.
  3. Miód lipowy - charakteryzuje się wysoką aktywnością antybiotyczną, działa uspokajająco, przeciwgorączkowo i przeciwkaszlowo. Doskonały kiedy dopada nas niepokój i bezsenność. Znakomicie działa na organizm, gdy męczy grypa, przeziębienie czy zatoki.
  4. Miód rzepakowy - jest miodem o największej zawartości glukozy i aminokwasów. Jest cenną odżywką regeneracyjną w stanach wyczerpania fizycznego i psychicznego. Skutecznie leczy choroby serca, naczyń wieńcowych i układu krążenia. Potas i magnez zawarte w miodzie wpływają korzystnie na mięsień sercowy, stabilizują ciśnienie krwi i przyczyniają się do zahamowania procesu miażdżycowego. Doskonale sprawdza się w leczeniu przeziębienia, stanów zapalnych górnych dróg oddechowych. Łagodzi kaszel. Pomocny w schorzeniach nerek i układu moczowego, wspomaga terapię choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy. Skuteczny jest również w leczeniu chorób zewnętrznych. Oczyszcza chorą tkankę z elementów martwiczych i ropnej wydzieliny. Szybkie przyłożenie miodu na poparzoną skórę zabezpiecza ją przed tworzeniem się pęcherzy i rozwojem zakażenia.
  5. Miód spadziowy - stosowany jest na dolegliwości dróg oddechowych, działa antyseptyczne, przeciwzapalne oraz wykrztuśnie. Spożywanie tego gatunku miodu także dobroczynnie wpływa na serce i układ krwionośny poprzez działanie przeciwmiażdżycowe. Miód spadziowy polecany jest również na schorzenia stawów i układu nerwowego, w przypadku obniżonej odporności organizmu. Ponadto ma działanie odtruwające i dlatego zalecany jest osobom pracującym w warunkach szkodliwych, przy produkcji toksycznych substancji oraz osobom po kuracjach silnymi lekami, np. leki sterydowymi, przeciwnowotworowymi.
  6. Miód wielokwiatowy - ze względu na dużą zawartość glukozy polecany przy schorzeniach serca i wątroby. Stosowany przy katarze siennym, przeziębieniach, dodaje energii, wzmacnia odporność i organizm. Lubiany przez dzieci.
  7. Miód wrzosowy - działa moczopędnie, bakteriobójczo (łagodnie lub silnie) i przeciwzapalnie, ułatwia też procesy trawienne, przyswajanie składników pokarmowych i reguluje pracę jelit. Schorzenia, w których miód wrzosowy znalazł zastosowanie to: choroby nerek i dróg moczowych, stany zapalne gruczołu krokowego, kamica nerkowa (jako środek pomocniczy i profilaktyczny), zapalenia i zakażenia błon śluzowych jamy ustnej i gardła, przewlekłe zapalenie migdałków podniebiennych, jamy ustnej i gardła (w połączeniu z miodem szałwiowym), stany zapalne żołądka i jelit, biegunki i zaparcia, dna moczanowa, choroby reumatyczne. Jest także zalecany jako profilaktyka chorób prostaty u mężczyzn po 40 roku życia.

 

 

Zdrowie zdjęcie utworzone przez freepik - pl.freepik.com

Komentarze do wpisu (1)

7 grudnia 2020

Wszystkie potrzebne informacje odnośnie rodzaju miodów i ich zastosowań w jednym miejscu. Super

Submit
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl