Producenci
Masz pytania?
zadzwoń
71 305 08 71

sklep@zdrowekolorowe.pl

Matcha najzdrowszą herbatą świata.

0
Matcha najzdrowszą herbatą świata.

Matcha najzdrowszą herbatą świata. 

“Herbatę się pija, by zapomnieć o hałasie świata” (T’ien Yiheng). Szczególnie, gdy chodzi o tak  dobroczynną zieloną herbatę jaką jest matcha.

Pochodzi z Kraju Kwitnącej Wiśni, gdzie przygotowanie i spożywanie jej jest bardzo ważną ceremonią. Wszystkie elementy tej ceremonii tworzą atmosferę spokoju i symbolizują oderwanie od świata zewnętrznego.

Matcha została okrzyknięta najzdrowszą herbatą świata, ponieważ obniża ryzyko zachorowań na nowotwory, choroby układu krążenia, spowalnia procesy starzenia, obniża nadciśnienie oraz cholesterol, działa przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo.

Posiada ogromne stężenie przeciwutleniaczy (antyoksydantów), które  może dochodzić do 1400 umol  TE na 100 g ( TE to jednostka stosowana do pomiaru sumy potencjału antyoksydacyjnego).  Antyoksydanty usuwają wolne rodniki i ogromnie wspomagają układ odpornościowy.

Wypicie 1 filiżanki Matchy równa się 10 filiżankom tradycyjnej, zielonej herbaty w przeliczeniu na zawartość antyoksydantów. Jest to przeciwutleniacz 100 razy silniejszy od witaminy C.

W naszym sklepie www.zdrowekolorowe.pl dostępne sa herbaty matcha w różnych gramaturach, formach, najpopularniejsze to HERBATA ZIELONA MATCHA W PROSZKU BIO 100 g - BIO PLANET oraz HERBATA MATCHA BIO 80 g - SOLIDA FOOD .

Klienci cenią sobie ZESTAW DO PARZENIA HERBATY MATCHA - MATCHA MAGIC, w którym znajduje się specjalna miseczka zwana metchawan, miotełka (chasen) oraz bambusowa szpatułka (chashaku) lub ZESTAW HERBATA ZIELONA MATCHA W PROSZKU CODZIENNA BIO 30 g + MIOTEŁKA BAMBUSOWA CHASEN - MOYA MATCHA .

UPRAWA

Matcha powstaje ze starannie pielęgnowanych krzewów herbacianych, a ich uprawa odbywa się w całkowitym zacienieniu. Po pojawieniu się pędów na krzewach pola osłaniane są tak, aby zablokować prawie cały dostęp do światła słonecznego. Dzięki zacienianiu w herbacie kumulują się wartości odżywcze, a pozbawione słońca krzewy zwiększają kilkukrotnie produkcję chlorofilu. Pierwsze zbiory zaczynają się pod koniec kwietnia. Po zbiorze liście poddawane są parowaniu, aby nie dopuścić do utleniania I fermentacji. Następnie herbatę suszy się delikatnymi podmuchami powietrza. Potem  następuje segregacja listków, oddziela się łodyżki i nerwy, a odpowiednio wyselekcjonowane listki są cięte, suszone i mielone na drobniutki proszek w żarnach przez dwa specjalne profilowane kamienie, które obracają się powolutku. Wszystko wymaga czasu i precyzji. W efekcie powstaje bardzo drobna puchowa matcha idealnie łącząca się z wodą.

ZDROWOTNOŚĆ

Zawarta w matchy L-teanina wpływa na aktywność mózgu oraz gospodarkę neuroprzekaźnikową. Występuje prawie wyłącznie w zielonej herbacie. Dzięki niej matcha relaksuje i uspokaja nie powodując senności, poprawia pamięć i koncentrację. Matcha jest bogatym źródłem galusanu  epigallokatechiny z grupy flawonoidów,  które stanowią 1/3 suchej masy tejże herbaty. Chlorofil oczyszcza z toksyn i nadaje matchy intensywny zielony kolor. Jedna filiżanka dostarcza prawie tyle samo kofeiny, co filiżanka kawy. Jednak robi to stopniowo, nie pozwalając do nagłego spadku sił. Musi być jednak parzona krótko, nie dłużej niż 2-3 minuty, aby nie stała się wyciszająca.

PRZYGOTOWANIE

  1. Wlewamy matchę do czarki ( miseczki)
  2. Zalewamy wodą o temperaturze ok. 75-80 stopni, nigdy wrzątkiem.
  3. Energicznie mieszamy ( miotełką albo spieniaczem do kawy albo łyżeczką).

4.Dodajemy resztę wody do smaku i mieszamy ( na 1 łyżeczkę matchy potrzeba 150 ml wody)

Na zdrowie

Katarzyna Zawisza

 

Komentarze do wpisu (0)

Submit
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl