Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
Dodano: 18-05-2020 w kategorii: Porady autor: Katarzyna Zawisza
Na jakość wyrobów mięsnych znajdujących się na Twoim talerzu wpływ ma wiele aspektów. Obecnie coraz częściej można usłyszeć o mięsie i wędlinach BIO produkowanych w gospodarstwach ekologicznych. W dzisiejszym artykule weźmiemy pod lupę mięso BIO i sprawdzimy, dlaczego warto wprowadzić je do swojego jadłospisu. Zapraszamy do lektury!
Czym wyróżnia się mięso BIO?
Konsumenci coraz świadomiej sięgają po mięso BIO, które pochodzi z certyfikowanych gospodarstw rolnych. W odróżnieniu od wyrobów z hodowli przemysłowych nie zawiera konserwantów, jest zdrowsze i bogatsze w składniki odżywcze. Ekologiczne kiełbasy, boczki, karkówki i pasztety nie są nafaszerowane hormonami wzrostu, a ich smak jest wyrazisty. Warto też podkreślić, że zwierzęta gospodarskie w ekologicznych hodowlach są bardziej odporne i rzadziej zapadają na schorzenia metaboliczne takie jak gorączka mleczna, ketoza czy lipidoza.
Mięso BIO, określane także mianem ekologicznego, jest pozyskiwane od zwierząt hodowanych w sposób humanitarny oraz przyjazny dla środowiska przyrodniczego. Dzięki wysoko postawionym normom chowu otrzymywane w ten sposób wyroby są wolne od antybiotyków, pestycydów, składników powstałych z organizmów modyfikowanych genetycznie oraz wspomnianych wyżej hormonów wzrostu. Produkty spełniające rygorystyczne normy są znakowane symbolem przedstawiającym zielony liść, który stanowi logo wyrobów ekologicznych.
Dlaczego warto wybierać mięso z ekologicznego chowu?
Przede wszystkim wyróżnia się ono wyższą jakością oraz lepszymi walorami smakowymi. Naukowcy potwierdzili, że mięso BIO odznacza się kompozycją nienasyconych tłuszczów z grupy Omega, wspomagających prawidłowe widzenie, warunkujących właściwą pracę układu nerwowego i przeciwdziałających chorobom serca.
Najważniejsze zalety mięsa BIO pochodzącego z ekologicznego chowu to:
doskonały smak i aromat,
brak antybiotyków, promotorów wzrostu,
mniejsza zawartość tłuszczu, która jest związana z możliwością aktywnego życia zwierząt,
większa ilość witamin, minerałów i innych składników odżywczych,
dużo lepsza kruchość i soczystość w porównaniu do wyrobów z hodowli prowadzonych konwencjonalnymi metodami przemysłowymi.
Mięso BIO – sprawdź propozycje od Zdrowekolorowe.pl!
W naszym sklepie internetowym proponujemy szeroki wybór surowego oraz suszonego mięsa BIO z certyfikatami. Są to produkty pochodzące wyłącznie od sprawdzonych dostawców, które zostały wyprodukowane przy wykorzystaniu najwyższej jakości mięsa z lokalnych hodowli, bez dodatku sztucznych konserwantów, polepszaczy oraz wypełniaczy. Poniżej znajdziesz kilka wybranych propozycji mięsa BIO, jakie może Ci zaproponować sklep Zdrowekolorowe.pl:
tradycyjny włoski boczek Pancetta Primavera, który należy do najlepszych specjałów wywodzących się z Italii i innych krajów gorącego, europejskiego południa,
karczek dojrzewający Primavera o prostym, ekologicznym składzie z czystego mięsa wieprzowego, poddany starannie opracowanemu procesowi suszenia,
ekologiczna kiełbasa swojska pieczona WASĄG, która została wyprodukowana z mięsa BIO z dodatkiem odpowiednich przypraw i soli,
surowa polędwica wołowa BIO WASĄG, doskonale nadająca się nie tylko do przyrządzania steków, ale także wielu innych potraw mięsnych,
porcja rosołowa BIO LIMEKO o wyjątkowych walorach smakowych, które uzyskano dzięki starannie dobranej rasie charakteryzującej się mniejszymi przyrostami w okresie hodowli, ale za to smaczniejszym mięsem.
Podsumowanie
Rosnący popyt na mięso BIO sprawia, że dzisiaj można je kupić coraz łatwiej. Jeśli nie miałeś jeszcze okazji zasmakować w ekologicznych wyrobach mięsnych, zapraszamy do zapoznania się z ofertą naszego sklepu internetowego ze zdrową żywnością. Poza karkówką, stekami i podudziami w asortymencie mamy też duży wybór wędlin BIO pochodzących z certyfikowanych zakładów, produkujących żywność bez chemii i według tradycyjnych receptur.
Komentarze do wpisu (1)
Halina
8 lipca 2020
Czuję różnicę w wędlinach ekologicznych , a ich supermarketowymi odpowiednikami.Na co dzień jem niewiele mięsa,a ta niewielka ilość daje mi przyjemność smakowania i świadomość, że zwierzęta hodowlane w eko gospodarstwach żyły w zgodzie z naturą i nie cierpiały. Ale uwaga, mięso ma bardzo krótką datę przydatności do spożycia ( brak antybiotyków, chemii, hormonów wzrostu ) Polecam.
Pliki cookies i pokrewne im technologie umożliwiają poprawne działanie strony i pomagają nam dostosować ofertę do Twoich potrzeb. Możesz zaakceptować wykorzystanie przez nas wszystkich tych plików i przejść do sklepu lub dostosować użycie plików do swoich preferencji, wybierając opcję "Dostosuj zgody".
W tym miejscu możesz określić swoje preferencje w zakresie wykorzystywania przez nas plików cookies.
Te pliki są niezbędne do działania naszej strony internetowej, dlatego też nie możesz ich wyłączyć.
Te pliki umożliwiają Ci korzystanie z pozostałych funkcji strony internetowej (innych niż niezbędne do jej działania). Ich włączenie da Ci dostęp do pełnej funkcjonalności strony.
Te pliki pozwalają nam na dokonanie analiz dotyczących naszego sklepu internetowego, co może przyczynić się do jego lepszego funkcjonowania i dostosowania do potrzeb Użytkowników.
Te pliki wykorzystywane są przez dostawcę oprogramowania, w ramach którego działa nasz sklep. Nie są one łączone z innymi danymi wprowadzanymi przez Ciebie w sklepie. Celem zbierania tych plików jest dokonywanie analiz, które przyczynią się do rozwoju oprogramowania. Więcej na ten temat przeczytasz w Polityce plików cookies Home.
Dzięki tym plikom możemy prowadzić działania marketingowe.
Halina
Czuję różnicę w wędlinach ekologicznych , a ich supermarketowymi odpowiednikami.Na co dzień jem niewiele mięsa,a ta niewielka ilość daje mi przyjemność smakowania i świadomość, że zwierzęta hodowlane w eko gospodarstwach żyły w zgodzie z naturą i nie cierpiały. Ale uwaga, mięso ma bardzo krótką datę przydatności do spożycia ( brak antybiotyków, chemii, hormonów wzrostu ) Polecam.