Producenci
Masz pytania?
zadzwoń
71 305 08 71

sklep@zdrowekolorowe.pl

Mięso i wędliny BIO – sprawdź, co musisz o nich wiedzieć!

1
Mięso i wędliny BIO – sprawdź, co musisz o nich wiedzieć!

Na jakość wyrobów mięsnych znajdujących się na Twoim talerzu wpływ ma wiele aspektów. Obecnie coraz częściej można usłyszeć o mięsie i wędlinach BIO produkowanych w gospodarstwach ekologicznych. W dzisiejszym artykule weźmiemy pod lupę mięso BIO i sprawdzimy, dlaczego warto wprowadzić je do swojego jadłospisu. Zapraszamy do lektury!

Czym wyróżnia się mięso BIO?

Konsumenci coraz świadomiej sięgają po mięso BIO, które pochodzi z certyfikowanych gospodarstw rolnych. W odróżnieniu od wyrobów z hodowli przemysłowych nie zawiera konserwantów, jest zdrowsze i bogatsze w składniki odżywcze. Ekologiczne kiełbasy, boczki, karkówki i pasztety nie są nafaszerowane hormonami wzrostu, a ich smak jest wyrazisty. Warto też podkreślić, że zwierzęta gospodarskie w ekologicznych hodowlach są bardziej odporne i rzadziej zapadają na schorzenia metaboliczne takie jak gorączka mleczna, ketoza czy lipidoza.

Mięso BIO, określane także mianem ekologicznego, jest pozyskiwane od zwierząt hodowanych w sposób humanitarny oraz przyjazny dla środowiska przyrodniczego. Dzięki wysoko postawionym normom chowu otrzymywane w ten sposób wyroby są wolne od antybiotyków, pestycydów, składników powstałych z organizmów modyfikowanych genetycznie oraz wspomnianych wyżej hormonów wzrostu. Produkty spełniające rygorystyczne normy są znakowane symbolem przedstawiającym zielony liść, który stanowi logo wyrobów ekologicznych.

Dlaczego warto wybierać mięso z ekologicznego chowu?

Przede wszystkim wyróżnia się ono wyższą jakością oraz lepszymi walorami smakowymi. Naukowcy potwierdzili, że mięso BIO odznacza się kompozycją nienasyconych tłuszczów z grupy Omega, wspomagających prawidłowe widzenie, warunkujących właściwą pracę układu nerwowego i przeciwdziałających chorobom serca.

Najważniejsze zalety mięsa BIO pochodzącego z ekologicznego chowu to:

  • doskonały smak i aromat,
  • brak antybiotyków, promotorów wzrostu,
  • mniejsza zawartość tłuszczu, która jest związana z możliwością aktywnego życia zwierząt,
  • większa ilość witamin, minerałów i innych składników odżywczych,
  • dużo lepsza kruchość i soczystość w porównaniu do wyrobów z hodowli prowadzonych konwencjonalnymi metodami przemysłowymi.

Mięso BIO – sprawdź propozycje od Zdrowekolorowe.pl!

W naszym sklepie internetowym proponujemy szeroki wybór surowego oraz suszonego mięsa BIO z certyfikatami. Są to produkty pochodzące wyłącznie od sprawdzonych dostawców, które zostały wyprodukowane przy wykorzystaniu najwyższej jakości mięsa z lokalnych hodowli, bez dodatku sztucznych konserwantów, polepszaczy oraz wypełniaczy.
Poniżej znajdziesz kilka wybranych propozycji mięsa BIO, jakie może Ci zaproponować sklep Zdrowekolorowe.pl:

  • tradycyjny włoski boczek Pancetta Primavera, który należy do najlepszych specjałów wywodzących się z Italii i innych krajów gorącego, europejskiego południa,
  • karczek dojrzewający Primavera o prostym, ekologicznym składzie z czystego mięsa wieprzowego, poddany starannie opracowanemu procesowi suszenia,
  • ekologiczna kiełbasa swojska pieczona WASĄG, która została wyprodukowana z mięsa BIO z dodatkiem odpowiednich przypraw i soli,
  • surowa polędwica wołowa BIO WASĄG, doskonale nadająca się nie tylko do przyrządzania steków, ale także wielu innych potraw mięsnych,
  • porcja rosołowa BIO LIMEKO o wyjątkowych walorach smakowych, które uzyskano dzięki starannie dobranej rasie charakteryzującej się mniejszymi przyrostami w okresie hodowli, ale za to smaczniejszym mięsem.

Podsumowanie

Rosnący popyt na mięso BIO sprawia, że dzisiaj można je kupić coraz łatwiej. Jeśli nie miałeś jeszcze okazji zasmakować w ekologicznych wyrobach mięsnych, zapraszamy do zapoznania się z ofertą naszego sklepu internetowego ze zdrową żywnością. Poza karkówką, stekami i podudziami w asortymencie mamy też duży wybór wędlin BIO pochodzących z certyfikowanych zakładów, produkujących żywność bez chemii i według tradycyjnych receptur.

Komentarze do wpisu (1)

8 lipca 2020

Czuję różnicę w wędlinach ekologicznych , a ich supermarketowymi odpowiednikami.Na co dzień jem niewiele mięsa,a ta niewielka ilość daje mi przyjemność smakowania i świadomość, że zwierzęta hodowlane w eko gospodarstwach żyły w zgodzie z naturą i nie cierpiały. Ale uwaga, mięso ma bardzo krótką datę przydatności do spożycia ( brak antybiotyków, chemii, hormonów wzrostu ) Polecam.

Submit
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl