Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
Dodano: 20-04-2020 w kategorii: Recenzje autor: Katarzyna Zawisza
Obecność olejów roślinnych w codziennym jadłospisie jest bardzo ważna. Doceni to cały Twój organizm! Witaminy i nienasycone kwasy tłuszczowe zadbają o Ciebie od wewnątrz i na zewnątrz. Postaw na ekologiczne tłuszcze od cenionych producentów, a przekonasz się, że olej olejowi nie jest równy.
Gdy Jules Brochenin zaczął budować swoją tłocznię w 1868 roku, pewnie nie spodziewał się, że kiedyś produkowane przez niego oleje będą tak nieocenione jako składnik codziennej diety. Smak i jakość roślinnych tłuszczów od tej firmy zachwycają do dzisiaj, a certyfikat ekologiczny w postaci zielonego listka potwierdza, że pochodzą one z najlepszych upraw. Choć w zaleceniach żywieniowych wiele się od tamtego czasu zmieniło, oleje nadal są doceniane w naszym menu. Niegdyś łatwe i tanie źródło energii, obecnie wraca do łask. Po latach promowania niskotłuszczowego sposobu żywienia znów chętnie po nie sięgamy, wiedząc, jak bardzo są nam potrzebne.
Oleje Jules Brochenin — ekologicznie i zdrowo
Dlaczego warto włączyć do diety tłuszcze roślinne? Odpowiedź na to pytanie wymaga zrozumienia tego, co oferuje nam obecny styl życia. Łatwo dostępne, wysoko przetworzone produkty w dużej mierze składają się z cukrów prostych i tłuszczów trans. Takie paliwo zaspokaja głód, ale nie odżywia ciała, ponieważ nie zawiera podstawowych substancji niezbędnych nam do funkcjonowania. Witaminy, mikroelementy, przeciwutleniacze — wszystkie one znikają wraz z wysokimi temperaturami przetwarzania produktów, oczyszczania surowców i zastępowaniem prawdziwych owoców czy warzyw sztucznymi aromatami.
Powrót do systemu odżywiania opartego na prostych, nisko przetworzonych produktach pomaga nam odzyskać kontrolę nad sylwetką i poprawić kondycję całego organizmu. Zyskuje na tym samopoczucie i uroda, zwiększa się wydolność, siła i chęć do działania. Łatwiej jest znosić codzienne wyzwania i nie dawać się stresom, gdy każda tkanka jest dobrze nakarmiona.
Odżywiające właściwości tłuszczów
Oleje roślinne Jules Brochenin wpisują się w ruch odwrotu od szybkiego i niezdrowego jedzenia. Oferują bogactwo odżywczych składników, które pomagają nam odbudować zdrowie. Dodając je do potraw, dostarczasz sobie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach:
A - odpowiada za procesy odnowy, pomaga utrzymać piękną skórę. To witamina młodości,
D - niezbędna do zbudowania wysokiej odporności na infekcje, odbudowy i zachowania mocnych kości. Oleje roślinne zawierają jej niewielkie ilości, ale poprawiają jej wchłanianie z suplementów — łykaj je razem z tłuszczami,
E - silny antyoksydant, niweluje szkodliwe działanie wolnych rodników i wspiera regenerację skóry.
Witamina K również rozpuszcza się w tłuszczach – obecna jest w warzywach zielonych, jak jarmuż, sałaty, szpinak, botwina, brokuły czy natka pietruszki. Właśnie dlatego sałatki polewa się dressingami opartymi na oliwie z oliwek czy oleju rzepakowym. Ponadto w zdrowych tłuszczach znajdują się polifenole i karotenoidy – substancje o wysokim potencjalne antyoksydacyjnym.
Przede wszystkim jednak oleje roślinne tłoczone na zimno są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 – bardzo ważnych dla zdrowia układu krwionośnego. Ich obecność w diecie zmniejsza ryzyko choroby wieńcowej, miażdżycy czy zawałów serca. Ma znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Codzienna dawka oleju słonecznikowego czy oliwy z oliwek pomaga zachować zdrowie przez lata.
Jules Brochenin — oleje z historią
Historia francuskiej tłoczni sięga do drugiej połowy XIX wieku, kiedy to Jules Brochenin i jego syn skonstruowali prasę hydrauliczną napędzaną parowo, mającą służyć do wyciskania z nasion rzepaku złotego oleju. Zmyślnie prowadzony biznes szybko zaczął przynosić zyski i nie upadł nawet w czasie kryzysu, jaki dopadł producentów oliwy z oliwek w 1929 roku. W latach 90. zwrócono się w stronę organicznych upraw i tłocznia zaczęła produkować pierwsze oleje ekologiczne. Dzięki zawziętości założyciela i jego potomków, którzy kontynuują tradycję, w tysiącach kuchni tworzy się aromatyczne i zdrowe potrawy z dodatkiem złocistych tłuszczów. Wybierając produkty oznaczone zielonym listkiem, masz pewność co do najwyższej jakości i wspaniałych walorów smakowych. Raz użyte organiczne oleje Jules Brochenin zagoszczą na stałe w Twoim jadłospisie!
Pliki cookies i pokrewne im technologie umożliwiają poprawne działanie strony i pomagają nam dostosować ofertę do Twoich potrzeb. Możesz zaakceptować wykorzystanie przez nas wszystkich tych plików i przejść do sklepu lub dostosować użycie plików do swoich preferencji, wybierając opcję "Dostosuj zgody".
W tym miejscu możesz określić swoje preferencje w zakresie wykorzystywania przez nas plików cookies.
Te pliki są niezbędne do działania naszej strony internetowej, dlatego też nie możesz ich wyłączyć.
Te pliki umożliwiają Ci korzystanie z pozostałych funkcji strony internetowej (innych niż niezbędne do jej działania). Ich włączenie da Ci dostęp do pełnej funkcjonalności strony.
Te pliki pozwalają nam na dokonanie analiz dotyczących naszego sklepu internetowego, co może przyczynić się do jego lepszego funkcjonowania i dostosowania do potrzeb Użytkowników.
Te pliki wykorzystywane są przez dostawcę oprogramowania, w ramach którego działa nasz sklep. Nie są one łączone z innymi danymi wprowadzanymi przez Ciebie w sklepie. Celem zbierania tych plików jest dokonywanie analiz, które przyczynią się do rozwoju oprogramowania. Więcej na ten temat przeczytasz w Polityce plików cookies Home.
Dzięki tym plikom możemy prowadzić działania marketingowe.