Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
Dodano: 13-06-2021 w kategorii: Recenzje, Porady autor: Katarzyna Zawisza
Oliwa, czyli królowa wśród olejów.
Zrobiło się ciepło i wszyscy spragnieni jesteśmy słońca, owoców i warzyw, w tym pomidory, ogórki, rzodkiewki...Aż się proszą o dobrą sałatkę z sosem winegret. Nie ma jednak zdrowej żywności bez zdrowego tłuszczu.
Wśród nich wyjątkowa jest oliwa z oliwek i właśnie ona dodaje sałatkom smaku, a nam zdrowia. Najzdrowsze tłuszcze dla człowieka to te, które zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe - jedno i wielonienasycone.
Oliwa z oliwek zawiera ponad 70% jednonienasyconych kwasów tłuszczowych i około 11% wielonienasyconych.
Wśród jednonienasyconych znajdziemy kwasy:
- oleopalmitynowy
- oleinowy
- eikozenowy
Wśród wielonienasyconych:
- kwas linolowy
- kwas alfalinolenowy
Poprawiają one profil lipidowy krwi (podnoszą stężenie dobrego cholesterolu i obniżają poziom złego), tym samym zmniejszając ryzyko miażdżycy i innych chorób układu krążenia. Oliwa i oczywiście warzywa zawierają przeciwutleniacze (w oliwie oleuropeina, oleokantal) i dzięki temu chronią przed stanami zapalnymi w organizmie, które powodują rozchwianie metabolizmu, a stąd tylko moment do tysięcy nabywanych chorób metabolicznych, typu insulinooporność, miażdżyca, dna moczanowa, itd.
W oliwie znajdziemy również nasycone kwasy: laurynowy, mirystynowy,stearynowy, arachidowy i palmitynowy.
Tłuszcz z oliwki europejskiej jest źródłem witamin B, witamin A,D,E,K, zawiera także magnez, fosfor i potas.
Olej oliwkowy to także źródło skwalenu, którego ilość w tętnicach i skórze wraz z wiekiem maleje i należy go dostarczać w pożywieniu. Starajmy się, by oliwa i warzywa były ekologiczne, w przeciwnym razie pestycydy (szczególnie groźne dla dzieci) spowodują stany zapalne jelit.
Oliwa z oliwek jest jednym z najstarszych olejów, pozyskiwanych z owoców oliwki europejskiej, ale jej zastosowanie sięga 4000 lat p. n. e. Babilończycy regulowali jej produkcję i handel, a Rzymianie nakładali podatki w postaci oliwy z oliwek. Jest jednym z podstawowych składników diety śródziemnomorskiej, gdzie ryzyko zachorowań na nowotwory i choroby naczyniowo-sercowe jest niższe niż w innych częściach świata, a rejony te słyną z najwyższej liczby długowiecznych ludzi.
Aby wyprodukować jeden litr oliwy, potrzeba około 5 kg oliwek. Najlepszy okres zbioru oliwek jest wtedy, gdy zielone oliwki robią się czarno-fioletowe. Dobra oliwa musi mieć zapach. Jeśli go brakuje, albo jest niewyraźny lub niecharakterystyczny dla oliwki, albo kolor intensywnie zielony, to znaczy, że jest to oliwa z drugiego tłoczenia, a kolor wynika z dodania syntetycznego chlorofilu (tanie oliwy powinny wzbudzać nasze podejrzenie)
Dobrej jakości oliwa powinna znaleźć się w diecie każdego, a szczególnie chorujących na cukrzycę typu 2, ponieważ zwiększa wrażliwość na insulinę i obniża poziom cukru we krwi.
Najlepszą jakością charakteryzuje się oliwa extra virgin,( jasnozielona, gęsta konsystencja) i ta oliwa posiada najwięcej prozdrowotnych właściwości. Nieco gorsza jest oliwa virgin , bardziej kwaśna. Oliwa lapante to taka, którą poddano rafinacji, a więc tłuszcz stracił polifenole i witaminy. Najgorszej jakości jest oliwa z wytłoczyn oliwnych, czyli tego co pozostanie po procesie tłoczenia i jest poddawana rafinacji.
Oliwa, choć mogłaby być okrzyknięta najzdrowszym pożywieniem, sama nie będzie panaceum na całe zdrowe żywienie. Dlatego dodajemy ją do sałatek warzywnych (witaminy ADEK zawarte w warzywach przyswajają się tylko w obecności tłuszczu) i używamy do duszenia potraw.
Pliki cookies i pokrewne im technologie umożliwiają poprawne działanie strony i pomagają nam dostosować ofertę do Twoich potrzeb. Możesz zaakceptować wykorzystanie przez nas wszystkich tych plików i przejść do sklepu lub dostosować użycie plików do swoich preferencji, wybierając opcję "Dostosuj zgody".
W tym miejscu możesz określić swoje preferencje w zakresie wykorzystywania przez nas plików cookies.
Te pliki są niezbędne do działania naszej strony internetowej, dlatego też nie możesz ich wyłączyć.
Te pliki umożliwiają Ci korzystanie z pozostałych funkcji strony internetowej (innych niż niezbędne do jej działania). Ich włączenie da Ci dostęp do pełnej funkcjonalności strony.
Te pliki pozwalają nam na dokonanie analiz dotyczących naszego sklepu internetowego, co może przyczynić się do jego lepszego funkcjonowania i dostosowania do potrzeb Użytkowników.
Te pliki wykorzystywane są przez dostawcę oprogramowania, w ramach którego działa nasz sklep. Nie są one łączone z innymi danymi wprowadzanymi przez Ciebie w sklepie. Celem zbierania tych plików jest dokonywanie analiz, które przyczynią się do rozwoju oprogramowania. Więcej na ten temat przeczytasz w Polityce plików cookies Home.
Dzięki tym plikom możemy prowadzić działania marketingowe.