Producenci
Masz pytania?
zadzwoń
71 305 08 71

sklep@zdrowekolorowe.pl

Oliwa, czyli królowa wśród olejów.

0
Oliwa, czyli królowa wśród olejów.

Oliwa, czyli królowa wśród olejów.

Zrobiło się ciepło i wszyscy spragnieni jesteśmy słońca, owoców i warzyw, w tym pomidory, ogórki, rzodkiewki...Aż się proszą o dobrą sałatkę z sosem winegret. Nie ma jednak zdrowej żywności bez zdrowego tłuszczu.

Wśród nich wyjątkowa jest oliwa z oliwek i właśnie ona dodaje sałatkom smaku, a nam zdrowia. Najzdrowsze tłuszcze dla człowieka to te, które zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe - jedno i wielonienasycone.

Oliwa z oliwek zawiera ponad 70% jednonienasyconych kwasów tłuszczowych i około 11% wielonienasyconych.

Wśród jednonienasyconych znajdziemy kwasy:

- oleopalmitynowy

- oleinowy

- eikozenowy

Wśród wielonienasyconych:

- kwas linolowy

- kwas alfalinolenowy

Poprawiają one profil lipidowy krwi (podnoszą stężenie dobrego cholesterolu i obniżają  poziom złego), tym samym zmniejszając ryzyko miażdżycy i innych chorób układu krążenia. Oliwa i oczywiście warzywa zawierają przeciwutleniacze (w oliwie oleuropeina, oleokantal) i dzięki temu chronią przed stanami zapalnymi w organizmie, które powodują rozchwianie metabolizmu, a stąd tylko moment do tysięcy nabywanych chorób metabolicznych, typu insulinooporność, miażdżyca, dna moczanowa, itd.

W oliwie znajdziemy również nasycone kwasy: laurynowy, mirystynowy,stearynowy, arachidowy i palmitynowy.

Tłuszcz z oliwki europejskiej jest źródłem witamin B, witamin A,D,E,K, zawiera także magnez, fosfor i potas.

Olej oliwkowy to także źródło skwalenu, którego ilość w tętnicach i skórze  wraz z wiekiem maleje i należy go dostarczać w pożywieniu. Starajmy się, by oliwa i warzywa były ekologiczne, w przeciwnym razie pestycydy (szczególnie groźne dla dzieci) spowodują stany zapalne jelit.

Dlatego tak popularne są OLIWA Z OLIWEK EXTRA VIRGIN BIO 1 L - BIO PLANETE i OLIWA Z OLIWEK EXTRA VIRGIN BIO 750 ml - ALCE NERO.

Oliwa z oliwek jest jednym z najstarszych olejów, pozyskiwanych z owoców oliwki europejskiej, ale jej zastosowanie sięga 4000 lat p. n. e. Babilończycy regulowali jej produkcję i handel, a Rzymianie nakładali podatki w postaci oliwy z oliwek. Jest jednym  z podstawowych składników diety śródziemnomorskiej,  gdzie ryzyko zachorowań  na nowotwory i choroby naczyniowo-sercowe jest niższe niż w innych częściach świata, a rejony te słyną z najwyższej liczby długowiecznych ludzi.

Aby wyprodukować jeden litr oliwy, potrzeba około 5 kg oliwek. Najlepszy okres zbioru oliwek jest wtedy, gdy zielone oliwki robią się czarno-fioletowe. Dobra oliwa musi mieć zapach. Jeśli go brakuje, albo jest niewyraźny lub niecharakterystyczny dla oliwki, albo kolor intensywnie zielony, to znaczy, że jest to oliwa z drugiego tłoczenia, a kolor wynika z dodania syntetycznego chlorofilu (tanie oliwy powinny wzbudzać nasze podejrzenie)

Dobrej jakości oliwa powinna znaleźć się w diecie każdego, a szczególnie chorujących na cukrzycę typu 2, ponieważ zwiększa wrażliwość na insulinę i obniża poziom cukru we krwi.

Najlepszą jakością charakteryzuje się oliwa extra virgin,( jasnozielona, gęsta konsystencja) i ta oliwa posiada najwięcej prozdrowotnych właściwości. Nieco gorsza jest oliwa virgin , bardziej kwaśna. Oliwa lapante to taka, którą poddano rafinacji, a więc tłuszcz stracił polifenole i witaminy. Najgorszej jakości jest oliwa z wytłoczyn oliwnych, czyli tego co pozostanie po procesie  tłoczenia i jest  poddawana rafinacji.

Oliwa, choć mogłaby być okrzyknięta najzdrowszym pożywieniem, sama nie będzie panaceum na całe zdrowe żywienie. Dlatego dodajemy ją do sałatek warzywnych (witaminy ADEK zawarte w warzywach przyswajają się tylko w obecności tłuszczu) i używamy do duszenia potraw.

Dużo zdrowia,

Katarzyna Zawisza

Komentarze do wpisu (0)

Submit
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl