Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
Dodano: 14-11-2020 w kategorii: Recenzje, Porady autor: Katarzyna Zawisza
Śliwki są uprawiane od co najmniej 2000 lat, a ich uprawy zapoczątkowali Syryjczycy i Persowie.
Suszone śliwki są bogatym źródłem związków fenolowych (jest ich ponad pięciokrotnie więcej w skórce niż w miąższu). Cechują się większą powierzchnią przeciwutleniającą niż inne gatunki owoców, jak np. jabłka, borówki czy winogrona. Śliwki suszone pobudzają perystaltykę jelit i przyśpieszają tempo przemiany materii, w efekcie skutecznie likwidując zaparcia. Błonnik korzystnie wpływa na florę bakteryjną okrężnicy i pomaga oczyszczać organizm z żółci.
Suszone śliwki, jako jedyny suszony owoc, uzyskały zgodę Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) na używanie oświadczenia zdrowotnego, iż spożywanie 100 g suszonych śliwek pomaga zachować prawidłowe funkcjonowanie jelit.
Na uwagę zasługuje zawartość witaminy A w suszonych śliwkach. Albowiem jest jej pięciokrotnie więcej niż w śliwkach świeżych i stanowi około 154 mikrogramy w 100 gramach. Witamina ta odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie nabłonka skóry, rogówki, przewodu pokarmowego i oddechowego. Chroni nabłonek przed bakteriami i reguluje jego właściwy wzrost. Poprawia stan włosów, skóry i paznokci.
Śliwki suszone zawierają również bardzo dużą ilość potasu ( 804 mg w 100 g ). Witamina ta reguluje gospodarką wodną i kwasowo- zasadową. Wpływa na czynność mięśni i układu nerwowego.
Z mikroelementów warto wspomnieć o miedzi, której w śliwkach znajdziemy w ilości 0,42 mg na 100 g. Od tego minerału zależy prawidłowa gospodarka żelazem w organizmie, w związku z tym jego niedobór może powodować niedokrwistość. Miedź wpływa na rozkład wolnych rodników i i tworzy wiązania kolagenu i elastyny.
Suszone śliwki są krwiotwórcze, wspomagają w utrzymaniu wysokiej energii życiowej i wspierają w zachowaniu gęstości mineralnej kości u kobiet w wieku pomenopauzalnym.
Wyróżniamy trzy grupy odmian uprawnych śliw: europejskie , amerykańskie (kalifornijskie) i wschodnie ( japońskie).
Śliwki europejskie – najbardziej popularną odmianą w Europie są śliwki węgierki. Ważą do około 30 gramów, mają fioletową skórkę o gęstym, woskowatym nalocie. Owoce te zbiera się zwykle od połowy września do końca października. Proces suszenia przebiega podobnie jak przy śliwkach kalifornijskich. Najbardziej polecamy Śliwki bez pestek suszone BIO 1 kg - Bio Planet
Śliwki kalifornijskie – słyną z soczystego smaku i delikatnej, gładkiej faktury skórki. Dojrzewają na drzewach tak długo, aż ich twardość i naturalna zawartość cukru osiągnie odpowiednie parametry do zbioru.. Owoce strząsa się mechanicznie, dzięki czemu zbiór śliwek z jednego drzewa trwa kilka sekund.. Następnie owoce trafiają do myci a i wreszcie na drewnianych tacach do tuneli suszących. Suszenie zachodzi w temperaturze 80stopni Celsjusza i trwa od 18 d0 22 godzin. Zbiory w kalifornijskich sadach trwają zaledwie miesiąc. Szczególnie warte polecenia są Śliwki kalifornijskie bez pestek bezglutenowe BIO 1 kg - Bio Planet
Śliwki japońskie umeboshi – nazwa oznacza dosłownie suszoną śliwkę (jap. ume – śliwka, boshi – suszony). Naprawdę nie są to śliwki, a odmiana ususzonych i sfermentowanych japońskich moreli. Umeboshi marynowane są w soli i barwione na czerwono poprzez dodanie pachnotki zwyczajnej. Mają słono - kwaśny smak i stosowane są jako dodatek do ryżu. Znane są oprócz Japonii w Chinach i na Tajwanie. Najciekawsze z nich to Umeboshi (śliwki japońskie) BIO 150 g Terrasana
Kupujmy śliwki ekologiczne, aby nie zawierały niedozwolonych w produkcji ekologicznej konserwantów ( najczęściej jest to dwutlenek siarki, który wchodząc w reakcję z witaminami B1, B12, C, K i kwasem foliowym obniża ich wchłanianie). Jeśli zauważcie na suszonych śliwkach biały nalot, to świadczy on o naturalnym procesie wytrącania się fruktozy i jest dowodem na to, iż podczas zbioru śliwki były odpowiednio słodkie i dojrzałe.
Pliki cookies i pokrewne im technologie umożliwiają poprawne działanie strony i pomagają nam dostosować ofertę do Twoich potrzeb. Możesz zaakceptować wykorzystanie przez nas wszystkich tych plików i przejść do sklepu lub dostosować użycie plików do swoich preferencji, wybierając opcję "Dostosuj zgody".
W tym miejscu możesz określić swoje preferencje w zakresie wykorzystywania przez nas plików cookies.
Te pliki są niezbędne do działania naszej strony internetowej, dlatego też nie możesz ich wyłączyć.
Te pliki umożliwiają Ci korzystanie z pozostałych funkcji strony internetowej (innych niż niezbędne do jej działania). Ich włączenie da Ci dostęp do pełnej funkcjonalności strony.
Te pliki pozwalają nam na dokonanie analiz dotyczących naszego sklepu internetowego, co może przyczynić się do jego lepszego funkcjonowania i dostosowania do potrzeb Użytkowników.
Te pliki wykorzystywane są przez dostawcę oprogramowania, w ramach którego działa nasz sklep. Nie są one łączone z innymi danymi wprowadzanymi przez Ciebie w sklepie. Celem zbierania tych plików jest dokonywanie analiz, które przyczynią się do rozwoju oprogramowania. Więcej na ten temat przeczytasz w Polityce plików cookies Home.
Dzięki tym plikom możemy prowadzić działania marketingowe.