Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
Dodano: 14-03-2021 w kategorii: Recenzje, Porady autor: Katarzyna Zawisza
Co to jest A D E K?
ADEK to kompleks witamin A, D, E, K, które są rozpuszczalne w tłuszczach i przy ich obecności są przyswajane przez organizm. Kiedyś witaminy pozyskiwaliśmy m.in. z jedzenia, ale zdrowej żywności jest coraz mniej, a globalna chemizacja rolnictwa sprawia, że żywność przemysłowa jest uboga w te witaminy i są trudniej przyswajalne dla naszego organizmu.
Główne funkcje witaminy A
- budowa naskórka i skóry
- umożliwienie widzenia
- synteza hormonów kory nadnerczy
- umożliwienie wydzielania tyroksyny z tarczycy
- udział w budowie czerwonych ciałek krwi
- utrzymanie prawidłowych osłonek nerwowych
W czystej postaci występuje wyłącznie w produktach zwierzęcych (jest to retinol), w produktach roślinnych występuje beta-karoten, czyli prowitamina A. Retinolu szukajmy w pełnotłustym mleku, maśle, serach dojrzewających, wątrobie, rybach i tranie, tuńczyku, węgorzu. Betakaroten znajdziemy w żółtych, pomarańczowych i czerwonych warzywach oraz owocach, także w zielonych liściach warzyw. Mleczne produkty odtłuszczone są praktycznie pozbawione tej witaminy. W czasie obróbki termicznej straty witaminy A sięgają tylko ok. 25%. Białko dobrej jakości zwiększa jelitowe wchłanianie tej witaminy i jej dalszy transport.
Główne funkcje witaminy D
- niezbędna do tworzenia kości
- pomaga we wchłanianiu wapnia i fosforu do kości
- chroni układ odpornościowy
Magazynujemy ją w tkance tłuszczowej i mięśniach szkieletowych, a w naturalny sposób pozyskujemy po ekspozycji na promienie słoneczne. W żywności jest jej niewiele, głównie w tranie, tłustych rybach i pełnotłustych produktach mlecznych dobrej jakości.
Główne funkcje witaminy E (tokoferol)
- podstawowy przeciwutleniacz
- stabilizacja błon komórkowych
- zapobieganie nowotworom
- zapobieganie arteriosklerozie ( miażdżycy)
Głównym jej źródłem są oleje roślinne, np. olej słonecznikowy. Smażenie i pieczenie powoduje duże straty witaminy E, obecność metali ciężkich i zjełczałego tłuszczu powoduje jej całkowity rozkład. Rafinacja olejów niszczy 70% witaminy E w nich zawartej. Warzywa tracą tokoferol w procesie suszenia. Witamina E występuje także w produktach zbożowych i warzywach.
Główne funkcje witaminy K
- wpływa na procesy krzepnięcia krwi
- jest niezbędna w syntezie białek kości
- działa przeciwgrzybiczo i przeciwbakteryjnie
Źródłem tej witaminy są przede wszystkim ciemnozielone części roślin, a jej ilość jest wprost proporcjonalna do zawartości chlorofilu. Witamina K1 jest pozyskiwana z roślin. Witamina K2 ma podobne właściwości biochemiczne, jest wytwarzana przez niektóre drobnoustroje. Flora bakteryjna jelita syntezuje te witaminę. Największe jej ilości znajdziemy w sfermentowanej soi NATTO (15 g wystarczy na zaspokojenie dziennej dawki).Witaminę K2 znajdziemy w mięsie, wątróbce, dojrzewających serach.
Aby zwiększyć przyswajalność witamin ADEK z pożywienia dodawajmy do niego dobre oleje, masło, orzechy, awokado czy wiórki kokosowe ( zawierają tłuszcze).
Przemysłowa żywność pozbawiona witamin powoduje, że suplementacja witaminami, które mają nas uchronić przed poważnymi niedoborami, a w konsekwencji schorzeniami staje się coraz częściej koniecznością.
Pliki cookies i pokrewne im technologie umożliwiają poprawne działanie strony i pomagają nam dostosować ofertę do Twoich potrzeb. Możesz zaakceptować wykorzystanie przez nas wszystkich tych plików i przejść do sklepu lub dostosować użycie plików do swoich preferencji, wybierając opcję "Dostosuj zgody".
W tym miejscu możesz określić swoje preferencje w zakresie wykorzystywania przez nas plików cookies.
Te pliki są niezbędne do działania naszej strony internetowej, dlatego też nie możesz ich wyłączyć.
Te pliki umożliwiają Ci korzystanie z pozostałych funkcji strony internetowej (innych niż niezbędne do jej działania). Ich włączenie da Ci dostęp do pełnej funkcjonalności strony.
Te pliki pozwalają nam na dokonanie analiz dotyczących naszego sklepu internetowego, co może przyczynić się do jego lepszego funkcjonowania i dostosowania do potrzeb Użytkowników.
Te pliki wykorzystywane są przez dostawcę oprogramowania, w ramach którego działa nasz sklep. Nie są one łączone z innymi danymi wprowadzanymi przez Ciebie w sklepie. Celem zbierania tych plików jest dokonywanie analiz, które przyczynią się do rozwoju oprogramowania. Więcej na ten temat przeczytasz w Polityce plików cookies Home.
Dzięki tym plikom możemy prowadzić działania marketingowe.