Producenci
Masz pytania?
zadzwoń
71 305 08 71

sklep@zdrowekolorowe.pl

Witaminy ADEK

0
Witaminy ADEK

Co to jest A D E K?

ADEK to kompleks witamin A, D, E, K, które są rozpuszczalne w tłuszczach i przy ich obecności są przyswajane przez organizm. Kiedyś witaminy pozyskiwaliśmy m.in. z jedzenia, ale zdrowej żywności jest coraz mniej, a globalna chemizacja rolnictwa sprawia, że żywność przemysłowa jest uboga w te witaminy i są trudniej przyswajalne dla naszego organizmu. 

 

Główne funkcje witaminy A

- budowa naskórka i skóry

- umożliwienie widzenia

- synteza hormonów kory nadnerczy

- umożliwienie wydzielania tyroksyny z tarczycy

- udział w budowie czerwonych ciałek krwi

- utrzymanie prawidłowych osłonek nerwowych

W czystej postaci występuje wyłącznie w produktach zwierzęcych (jest to retinol), w produktach roślinnych występuje beta-karoten, czyli prowitamina A. Retinolu szukajmy w pełnotłustym mleku, maśle, serach dojrzewających, wątrobie, rybach i tranie, tuńczyku, węgorzu. Betakaroten znajdziemy w żółtych, pomarańczowych i czerwonych warzywach oraz owocach, także w zielonych liściach warzyw. Mleczne produkty odtłuszczone są praktycznie pozbawione tej witaminy. W czasie obróbki termicznej straty witaminy A sięgają tylko ok. 25%. Białko dobrej jakości zwiększa jelitowe wchłanianie tej witaminy i jej dalszy transport.

 

Główne funkcje witaminy D

-  niezbędna do tworzenia kości

- pomaga we wchłanianiu wapnia i fosforu do kości

- chroni układ odpornościowy

Magazynujemy ją w tkance tłuszczowej i mięśniach szkieletowych, a w naturalny sposób pozyskujemy po ekspozycji na promienie słoneczne. W żywności jest jej niewiele, głównie w tranie, tłustych rybach i pełnotłustych produktach mlecznych dobrej jakości.

 

Główne funkcje witaminy E  (tokoferol)

- podstawowy przeciwutleniacz

- stabilizacja błon komórkowych

- zapobieganie nowotworom

- zapobieganie arteriosklerozie ( miażdżycy)

Głównym jej źródłem są oleje roślinne, np. olej słonecznikowy. Smażenie i pieczenie powoduje duże straty witaminy E, obecność metali ciężkich i zjełczałego tłuszczu powoduje jej całkowity rozkład. Rafinacja olejów niszczy 70% witaminy E w nich zawartej. Warzywa tracą tokoferol w procesie suszenia. Witamina E występuje także w produktach zbożowych i warzywach.

 

Główne funkcje witaminy K

- wpływa na procesy krzepnięcia krwi

- jest niezbędna w syntezie białek kości

- działa przeciwgrzybiczo i przeciwbakteryjnie

Źródłem tej witaminy są przede wszystkim ciemnozielone części roślin, a jej ilość jest wprost proporcjonalna do zawartości chlorofilu. Witamina K1 jest pozyskiwana z roślin. Witamina K2 ma podobne właściwości biochemiczne, jest wytwarzana przez niektóre drobnoustroje. Flora bakteryjna jelita syntezuje te witaminę. Największe jej ilości  znajdziemy w sfermentowanej soi NATTO (15 g wystarczy na zaspokojenie dziennej dawki).Witaminę K2 znajdziemy w mięsie, wątróbce, dojrzewających serach.

 

Aby zwiększyć przyswajalność witamin ADEK z pożywienia dodawajmy do niego dobre oleje, masło, orzechy, awokado czy wiórki kokosowe ( zawierają tłuszcze).

Przemysłowa żywność pozbawiona witamin powoduje, że suplementacja witaminami, które mają nas uchronić przed poważnymi niedoborami, a w konsekwencji schorzeniami staje się coraz częściej koniecznością.

W zdrowekolorowe.pl znajdziemy witaminy ADEK o odpowiednim składzie, dzięki czemu nie trzeba przyjmować ich z tłuszczem. Szczególnie polecamy WITAMINY ADEK + WITAMINA C COMPLEX 60 KAPSUŁEK 21,2 g - PHARMOVIT (CLEAN LABEL) oraz ADEK WITAMINA A + D3 (2000IU) + E + K2MK7 KROPLE 30 ml - AURA HERBALS .

 

Zapraszam 

Katarzyna Zawisza

Komentarze do wpisu (0)

Submit
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl