Producenci
Masz pytania?
zadzwoń
71 305 08 71

sklep@zdrowekolorowe.pl

Zakwaski VIVO – zrób sobie sam zdrowy, domowy nabiał!

0
Zakwaski VIVO – zrób sobie sam zdrowy, domowy nabiał!

Fermentowane produkty mleczne znajdujące się w sklepach są przepełnione chemicznymi dodatkami. Poza syntetycznymi konserwantami i barwnikami zazwyczaj znajduje się w nich sporo cukru. Jeśli zależy Ci na spożywaniu zdrowych jogurtów i kefirów, możesz przygotować je sam. Sięgając po zakwaski VIVO, przyrządzisz produkty o znakomitym smaku i bogate w bakterie pożyteczne dla Twojego organizmu. Dowiedz się, w jaki sposób je zrobić!

Czym są i co zawierają zakwaski VIVO?

Wyróżniające się unikalnym składem żywych kultur bakterii zakwaski VIVO są preparatami przeznaczonymi do tworzenia naturalnych wyrobów mlecznych. Nie zawierają w swoim składzie glutenu oraz składników modyfikowanych genetycznie. Dzięki temu pozwalają uzyskać pełnowartościowe napoje mleczne, bez dodatku stabilizatorów, zagęstników, wzmacniaczy smaku czy mleka w proszku. Do ich produkcji są wykorzystywane wyłącznie starannie wyselekcjonowane kultury bakterii pochodzące od najlepszych producentów z Francji, Włoch, Niemiec oraz Stanów Zjednoczonych.

Przy pomocy zakwasek VIVO bez problemu przygotujesz w domowych warunkach:

  • jogurty,
  • kefiry,
  • twarogi,
  • śmietany,
  • kwasy.

Jak działają bakterie znajdujące się w zakwaskach?

Dostępne w naszym sklepie ze zdrową żywnością zakwaski VIVO zawierają w swoich recepturach żywe kultury bakterii o wysokiej aktywności. Związki te mogą poszczycić się szeregiem działań prozdrowotnych. Przede wszystkim wywierają korzystny wpływ na mikroflorę jelitową, przeciwdziałając zasiedlaniu układu trawiennego przez chorobotwórcze mikroorganizmy. Do drobnoustrojów o dobroczynnym działaniu należą między innymi bakterie z rodziny Lactobacillus, które wytwarzają kwas mlekowy. Liczne badania przeprowadzone przez naukowców potwierdziły ich pozytywne oddziaływanie na przewód pokarmowy. Poza tym, że wspomagają odbudowę prawidłowej mikroflory bakteryjnej, zapobiegają zapaleniom jelit oraz innym zaburzeniom trawiennym. Zakwaski VIVO są tworzone na bazie szczepów bakterii zachowujących aktywność w przewodzie pokarmowym, gdyż są odporne na działanie kwasu żołądkowego, enzymów trzustkowych oraz żółci.

W jaki sposób przyrządzić pyszny, domowy jogurt?

Wbrew pozorom samodzielne przygotowanie jogurtu czy kefiru w domowych warunkach wcale nie jest trudne. By stworzyć taki fermentowany napój mleczny, wystarczy sięgnąć po odpowiedni rodzaj zakwaski VIVO. W zależności od wyrobu, który chcesz uzyskać, może to być:

Do zrobienia zdrowego napoju fermentowanego będziesz potrzebować ponadto mleko. Może być krowie lub kozie – ważne, aby było spasteryzowane. Niektórzy do tego celu używają także produktów roślinnych, np. mleka migdałowego. Jeśli zdecydujesz się sięgnąć po półprodukt niepasteryzowany, pamiętaj, aby samodzielnie go spasteryzować. W przeciwnym razie mogą w nim pozostać niepożądane bakterie, które utrudnią namnażanie się kultur bakterii jogurtowych. Po podgrzaniu mleka do temperatury ok. 40 stopni Celsjusza dodaj zawartość fiolki z zakwaską i całość dokładnie wymieszaj. Naczynie okryj kocem i odstaw w ciepłe miejsce na około osiem godzin. Po tym czasie wstaw całość do lodówki. Jogurt powinien naturalnie zgęstnieć. W ten sposób otrzymany wyrób należy spożyć w ciągu siedmiu dni. Tak wyprodukowanym jogurtem możesz zaszczepić mleko jeszcze dwa-trzy razy.

Podsumowanie

Przeznaczone do przygotowywania ukwaszonych produktów mlecznych zakwaski VIVO spotykają się z coraz większym zainteresowaniem konsumentów. Tworzone przy ich użyciu wyroby charakteryzują się nie tylko wyśmienitym smakiem. To, co je wyróżnia, to także wysokie stężenie pożytecznych bakterii, które sprzyjają utrzymaniu prawidłowej mikroflory jelit, wspomagają trawienie oraz wzmacniają odporność. Nie czekaj – przekonaj się sam!

Komentarze do wpisu (0)

Submit
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl