Jak przedłużyć okres przydatności do spożycia żywności
Żywność

Porady dotyczące przechowywania żywności, które pomogą przedłużyć okres przydatności do spożycia

By

Niezależnie od tego, czy chodzi o zbudowanie awaryjnych zapasów żywności, czy po prostu chcesz ograniczyć marnowanie żywności w swoim domu, znajomość podstaw przechowywania żywności zdecydowanie się przydaje.

Utrzymanie świeżości zakupionej żywności przez jak najdłuższy czas jest ważne, jeśli jesz w ramach budżetu lub gdy jesteś w sytuacji, w której nie masz częstego dostępu do sklepów spożywczych. Ważne jest również, aby zrozumieć do’s i don’ts długoterminowego przechowywania żywności, aby zapobiec zachorowaniu z powodu jedzenia zepsutej żywności.

Poniżej przedstawiamy czas przechowywania różnych produktów spożywczych, wskazówki dotyczące bezpiecznego przedłużania okresu przydatności do spożycia (np. stosowanie określonych pojemników do przechowywania żywności) oraz to, co należy wiedzieć o datach ważności/używalności.

Znaczenie przechowywania żywności

Co to jest znaczenie przechowywania żywności? Przechowywanie żywności przedłuża to, jak długo żywność pozostaje jadalna i bezpieczna do spożycia.

Według Food and Drug Administration (FDA) w Stanach Zjednoczonych, właściwe przechowywanie żywności – czy to kiszenie, przerabianie na dżem czy zamrażanie – może pomóc w utrzymaniu jakości żywności poprzez zachowanie jej smaków, kolorów, tekstury i składników odżywczych.

Przechowywanie żywności w celu przedłużenia jej trwałości polega na umieszczeniu gotowanych i/lub surowych składników w odpowiednich pojemnikach i utrzymywaniu ich w optymalnych warunkach, które zapobiegną rozkładowi żywności poprzez rozwój szkodliwych bakterii. W ten sposób żywność przetrwa znacznie dłużej niż normalnie i będzie można ją bezpiecznie wykorzystać w przyszłości, gdy będzie potrzebna.

Jakie są niektóre metody przechowywania żywności?

Można pomyśleć, że istnieją trzy główne elementy przechowywania żywności: zaopatrzenie krótkoterminowe, zaopatrzenie długoterminowe i zaopatrzenie w czystą wodę. Żywność będzie przetwarzana i przechowywana w różny sposób w zależności od tego, jak długo ma być dobra.

  • Niektóre produkty mogą być bezpiecznie przechowywane w temperaturze pokojowej, np. w spiżarni lub w szafce, ponieważ nie psują się łatwo. Z czasem możesz zauważyć, że niektóre składniki ulegają zmianom jakościowym, kolorystycznym i smakowym, jednak żywność może pozostać bezpieczna do spożycia przez długi czas.
  • Używanie pojemników do przechowywania żywności może pomóc zapobiec dostępowi tlenu/powietrza, światła słonecznego i wilgoci do żywności. Pojemniki do przechowywania żywności mogą obejmować puszki, pakiety zamknięte próżniowo, szklane pojemniki, torby do zamrażania i specjalne hermetyczne pojemniki plastikowe.
  • Niektóre produkty spożywcze, które są bardziej nietrwałe/nie są bardzo stabilne na półkach, muszą być przechowywane w lodówce. Najlepiej jest przechowywać żywność taką jak mięso i produkty mleczne w lodówce (lub zamrażarce) o temperaturze poniżej 4 stopni C.
  • Zamrażanie żywności, takiej jak warzywa, owoce i mięsa, jest dobrym rozwiązaniem, jeśli chcesz zachować jej świeżość przez kilka tygodni lub dłużej. Zamrażarki powinny być utrzymywane w temperaturze -18 stopni C lub niższej. Chociaż można bezpiecznie przechowywać większość żywności w stanie zamrożonym przez wiele miesięcy, może to wpłynąć na jej smak, kolor i teksturę.

Porady dotyczące przechowywania żywności, które pomogą przedłużyć okres przydatności do spożycia

Zastanawiasz się, „Jak mogę poprawić moje przechowywanie żywności?”. Oto kilka wskazówek, które mogą pomóc bezpiecznie przedłużyć okres przydatności do spożycia kupowanej żywności:

Przechowuj żywność w chłodnym, suchym miejscu

  • Najlepszym sposobem na przedłużenie świeżości żywności jest przechowywanie jej w chłodnym, suchym miejscu – albo w lodówce lub zamrażarce. Jeśli żywność nie wymaga chłodzenia lub zamrażania.
  • Trzymaj żywność w puszkach, pakowaną i liofilizowaną z dala od wilgoci, tlenu i światła słonecznego. Wszystkie z nich powodują, że żywność szybciej się psuje.
  • W zależności od pory roku lub sezonu, może być konieczna zmiana miejsca przechowywania żywności. Na przykład pomieszczenie, w którym latem jest dużo światła słonecznego, nie jest najlepszym miejscem do przechowywania; podobnie jak wilgotna piwnica.

Upewnij się, że lodówka i zamrażarka mają odpowiednią temperaturę

Użyj termometru lodówkowego, aby sprawdzić, czy jest wystarczająco chłodny, zwłaszcza jeśli masz tendencję do posiadania bardzo zatłoczonej lub starej lodówki. Jest to ważne dla utrzymania żywności od zepsucia i zapobiegania komuś od zachorowania w wyniku.

Sprawdź daty ważności

Kupując żywność, upewnij się, że patrzysz na daty ważności i kupujesz te, które mają daty najdalej w przyszłości. Otwierając żywność w domu, sprawdź dwukrotnie, czy nie minęła data do spożycia lub data ważności.

FDA mówi nam, że daty na żywności wskazują, kiedy produkt będzie miał najlepszy smak lub jakość, jednak nie są to daty bezpieczeństwa.

W niektórych przypadkach żywność może zepsuć się wcześniej niż data ważności – na przykład, jeśli jest przechowywana w zbyt ciepłym lub wilgotnym miejscu – więc zwróć uwagę na wszelkie zmiany w kolorze, zapachu lub wyglądzie żywności.

Przechowywać w lodówce żywność gotowaną i wstępnie pokrojoną

Zawsze przechowuj w lodówce warzywa i owoce, które zostały wcześniej pokrojone lub ugotowane.

Niektóre produkty najlepiej się przechowują, gdy pozostają suche i nieumyte, dlatego zaleca się dokładne umycie wszystkich produktów pod zimną wodą (nigdy nie używaj wybielacza ani mydła) przed ich przygotowaniem i/lub spożyciem, ale w większości przypadków nie od razu po przyniesieniu do domu. Jeśli myjesz produkty przed ich przechowywaniem, upewnij się, że wyschły lub osusz je czystym ręcznikiem.

Świeże zioła utrzymują się najdłużej, jeśli umieścisz je w lodówce w pozycji stojącej w świeżej zimnej wodzie.

Używaj właściwych pojemników do przechowywania żywności

Nabiał, mięso, ryby i drób powinny być zawsze przechowywane w lodówce w opakowaniach i z dala od innych produktów spożywczych. Przechowuj te produkty w szczelnie zamkniętych opakowaniach do momentu ich użycia, co pomoże zapobiec przedostawaniu się tlenu do żywności.

Pamiętaj również, aby w lodówce przechowywać surową żywność pod gotowaną, co zmniejszy prawdopodobieństwo zanieczyszczenia.

Jeśli zamrażasz mięso i drób (co powinieneś zrobić w ciągu trzech dni od zakupu), przechowuj żywność w oryginalnym opakowaniu i przykryj opakowania wytrzymałą folią, folią plastikową lub papierem do zamrażania – lub umieść opakowanie w torbie do zamrażania.

Jakie są najlepsze pojemniki do przechowywania żywności, których należy używać, trzymając żywność w spiżarni lub szafce?

  • Szukaj takich, które są szczelne i mają ściśle dopasowane pokrywy. Szczelne pojemniki do przechowywania żywności pomagają utrzymać tlen i wilgoć od docierania do żywności, takiej jak ziarna, fasola, orzechy itp.
  • Wiele osób uważa, że ponieważ szklane pojemniki do przechowywania żywności nie są porowate, wykonują najlepszą pracę przy utrzymywaniu świeżości żywności. Są one również wygodne i uniwersalne, ponieważ szklane pojemniki mogą być używane w zamrażarce, mikrofalówce lub zmywarce. Mogą one również pomóc w uwolnieniu się od plastiku.
  • W zależności od tego, co przechowujesz, inne dobre opcje to torby wielokrotnego użytku, które są przystosowane do kontaktu z żywnością i nadają się do zamrażania.
  • Pojemniki plastikowe i ceramiczne mogą ułatwiać dostęp powietrza, jeśli są używane przez dłuższy czas, a ponadto mogą zostać poplamione. Jeśli używasz plastiku, wybierz pojemniki wykonane specjalnie do przechowywania żywności i wolne od BPA. Dzięki temu nie będą zawierały pewnych substancji chemicznych zaburzających gospodarkę hormonalną.
  • Przed użyciem jakiegokolwiek pojemnika do przechowywania żywności, upewnij się, że został on odpowiednio wyczyszczony i pozostawiony do całkowitego wyschnięcia.

Bezpieczeństwo długoterminowego przechowywania żywności

Plastikowe pojemniki

Długoterminowe przechowywanie żywności może pomóc Ci być przygotowanym z awaryjnym zapasem żywności, jeśli potrzebujesz go w przypadku katastrofy. Większość ekspertów uważa, że awaryjne zapasy żywności to takie, które wystarczą na trzy miesiące lub dłużej.

Musisz również przechowywać około jednego galonu wody na osobę dziennie.

Podczas gdy istnieje wiele niepsujących się produktów spożywczych, które przetrwają miesiące, a nawet lata w Twoim domu – takich jak ziarna, fasola, przetwory mleczne, marynowane warzywa i ryby w puszkach – niektóre produkty nie powinny być przechowywane przez dłuższy czas.

Oto tabela pokazująca w przybliżeniu, jak długo można przechowywać różne rodzaje żywności, zanim się zepsują:

  • Mięso, Drób, Ryby: Jeden do pięciu dni w lodówce, jeśli są świeże (dwa do czterech dni, jeśli są gotowane) lub trzy do 12 miesięcy w zamrażarce (siekane mięso, bekon i kiełbaski nie wytrzymują tak długo jak świeże kotlety czy steki).
  • Jaja: Trzy do pięciu tygodni w lodówce, jeśli są surowe; nie zamrażać, jeśli nie są ugotowane.
  • Mleko i produkty mleczne: Jeden do sześciu tygodni w lodówce w zależności od rodzaju (nieotwarty ser wytrzymuje dłużej niż mleko, jogurt czy sery miękkie) lub kilka miesięcy w zamrażarce.
  • Owoce: Kilka dni w temperaturze pokojowej, jeden do dwóch tygodni w lodówce lub dwa do 12 miesięcy w zamrażarce w zależności od rodzaju (owoce cytrusowe, jabłka i owoce suszone wytrzymują najdłużej).
  • Warzywa: Kilka dni w temperaturze pokojowej, jeden do dwóch tygodni w lodówce lub pięć do 12 miesięcy w zamrażarce w zależności od rodzaju (ziemniaki, cebula, kabaczki i marchewki trwają najdłużej).
  • Produkty suche (fasola, ziarna itp.): 3 do 12 miesięcy w temperaturze pokojowej w zależności od rodzaju (nieotwarte pudełka mogą wytrzymać dłużej), 4 miesiące w lodówce, do 12 miesięcy w zamrażarce.
  • Przyprawy, Sosy: Zwykle od sześciu do 18 miesięcy w zależności od rodzaju, więc sprawdź daty ważności i zalecenia dotyczące przechowywania.
  • Produkty w puszkach: Dwa do pięciu lat, gdy przechowywane w spiżarni lub trzy do czterech dni po otwarciu i przechowywane w lodówce.
  • Produkty liofilizowane: Dwa do pięciu lat lub dłużej, jeśli są przechowywane w spiżarni z dala od wilgoci.
  • Wyroby piekarnicze: Dwa do siedmiu dni w temperaturze pokojowej, jeden do dwóch tygodni w lodówce lub trzy do sześciu miesięcy w zamrażarce.

Istnieje obecnie wiele firm, które oferują przygotowane, awaryjne produkty żywnościowe, takie jak liofilizowane i odwodnione żywności, które mają tendencję do pozostania dobre dla stosunkowo długiego czasu. Te rodzaje żywności są wygodne dla ludzi, którzy podróżują, obozują lub po prostu chcą zaopatrzyć się w składniki, które pomogą im być przygotowanym na ewentualne przyszłe sytuacje kryzysowe.

Do żywności, która może być bezpiecznie przechowywana przez najdłuższy czas należą:

  • Owies, ryż, jęczmień
  • makaron/makaron
  • Warzywa w puszkach (grzyby, ziemniaki, groszek itp.)
  • Pasta pomidorowa i proszek
  • szpinak
  • Liofilizowane warzywa jak jarmuż, cebula, zielona fasolka itp.
  • Liofilizowane owoce jak chipsy jabłkowe, jagody, chipsy bananowe itp.
  • Sok jabłkowy w słoiku
  • Zupa w puszce
  • Chociaż nie będą one trwały tak długo, można bezpiecznie przechowywać te świeże produkty przez kilka tygodni w większości przypadków, gdy są przechowywane w chłodnym, ciemnym miejscu: cebula, ziemniaki i inne warzywa korzeniowe, twarde kabaczki, jabłka, owoce cytrusowe.

Oto, co musisz wiedzieć o długotrwałym przechowywaniu żywności i kilka wskazówek, które ułatwią przygotowanie jedzenia:

  • Jak długo wytrzyma liofilizowana żywność? Niektórzy producenci twierdzą, że jeśli liofilizowana żywność jest przechowywana w specjalnych pojemnikach w optymalnych warunkach, może przetrwać nawet 25 lat. Żywność w puszkach jest również dobrą opcją długoterminową, ponieważ może przetrwać od trzech do pięciu lat.
  • Mrożona żywność może przetrwać „w nieskończoność”, jeśli jest dobrze przechowywana, jednak jej smak i zawartość składników odżywczych może się zmienić. Dobrym pomysłem jest zapisanie na opakowaniu daty zamrożenia żywności, aby wiedzieć, jak długo będzie ona dobra.
  • Aby jak najlepiej wykorzystać mrożonki i mieć pewność, że jedzenie nie zmarnuje się, staraj się zamrażać w pojedynczych porcjach. Zamrażaj partie w ilości, która będzie potrzebna na jeden posiłek, co sprawi, że gotowanie posiłków z zamrażarki będzie proste.
  • Jeśli nie możesz zmieścić wszystkich przechowywanych produktów w lodówce lub zamrażarce, rozważ ustawienie cooler boxa lub głębokiej zamrażarki w chłodnym miejscu, takim jak piwnica lub garaż.

Ryzyko i skutki uboczne

Kupując żywność nadającą się do przechowywania, zawsze uważnie patrz na dane żywieniowe każdej żywności, aby mieć pewność, że otrzymujesz produkt wysokiej jakości. Staraj się unikać żywności z dużą ilością dodatków, konserwantów i sodu.

Dodatkowo, wielu ekspertów zaleca unikanie żywności w puszkach, która jest wykonana z BPA, który jest substancją chemiczną, która może być szkodliwa. Dlatego szukaj tych oznaczonych jako wolne od BPA.

Pamiętaj, aby sprawdzić datę ważności wszystkich pokarmów, które planujesz jeść, która jest określona przez producenta, aby pomóc Ci określić, kiedy jedzenie jest najświeższe do. Jeśli żywność jest przeterminowana, ale nadal uważasz, że jest dobra, polegaj na swoich zmysłach, wąchając ją.

Zepsuta żywność będzie miała nieprzyjemny zapach, smak lub konsystencję z powodu naturalnie występujących mikroorganizmów, takich jak pleśń, drożdże i bakterie. Nigdy nie jedz żywności o nieprzyjemnym zapachu lub smaku, aby uniknąć zachorowania.

You may also like