Ten łatwy przepis na naleśniki pozwala uzyskać lekkie i puszyste placki, które świetnie nadają się na weekendowy obiad. Spróbuj dodać dużą garść świeżych borówek do ciasta przed gotowaniem.
Każda porcja dostarcza 256 kcal, 7 g białka, 35 g węglowodanów (w tym 9 g cukrów), 9,5 g tłuszczu (w tym 5,5 g tłuszczów nasyconych), 1,5 g błonnika i 1,2 g soli.
Składniki na naleśniki
- 135g zwykłej mąki
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki soli
- 2 łyżki cukru pudru
- 130ml mleka
- 1 duże jajko, lekko ubite
- 2 łyżki roztopionego masła (odstawionego do lekkiego ostygnięcia) lub oliwa z oliwek, plus dodatkowa do gotowania
Naleśniki przepis

Przesiej mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier puder do dużej miski. W osobnej misce lub dzbanku lekko ubij mleko i jajko, a następnie dodaj roztopione masło.
Wlej mleczną mieszankę do mieszanki mącznej i za pomocą widelca ubijaj, aż powstanie gładkie ciasto. Ewentualne grudki znikną przy niewielkim mieszaniu. Pozostaw ciasto na kilka minut.
Rozgrzej nieprzywierającą patelnię na średnim ogniu i dodaj gałkę masła. Gdy się rozpuści, dodaj chochlę ciasta (lub dwie, jeśli Twoja patelnia jest wystarczająco duża, by gotować dwa naleśniki jednocześnie). Będzie wydawać się bardzo gęste, ale takie właśnie powinno być. Poczekaj, aż wierzch naleśnika zacznie bulgotać, a następnie odwróć go na drugą stronę i smaż, aż obie strony będą złotobrązowe, a naleśnik urośnie do grubości około 1 cm.
Powtarzaj czynność do momentu zużycia całego ciasta. Możesz trzymać naleśniki ciepłe w niskim piekarniku, ale najlepiej smakują świeżo po zdjęciu z patelni.
Podawaj z odrobiną prawdziwego syropu klonowego i dodatkowym masłem, jeśli chcesz.
Wskazówki przepisu
- Aby uzyskać wyjątkowo puszyste naleśniki, zastąp mąkę zwykłą mąką samoziarnistą i nadal używaj proszku do pieczenia. Podawaj naleśniki ze świeżymi truskawkami i dobrymi lodami waniliowymi.
- Użyj połowy mąki gryczanej i połowy zwykłej i podawaj z syropem klonowym i bekonem. Możesz też dodać do ciasta gryczanego jedną łyżeczkę mielonego cynamonu i podawać z karmelizowanymi plasterkami jabłek i gęstą podwójną śmietaną.