aronia - przepisy na sok, kompot, dżem i nalewkę
Żywność

Sok, kompot, dżem i nalewka z aronii – przepisy

By

Aronia to owoc, który doskonale nadaje się na domowe przetwory. Jest nie tylko smaczna, ale również bardzo zdrowa. Co zrobić z aronii, aby cieszyć się jej smakiem i wartościami odżywczymi przez cały rok? Domowy sok z aronii, klasyczna nalewka z aronii na wódce czy konfitury. Wypróbuj nasze przepisy na aronię i zobacz, jak łatwo jest to wszystko przygotować!

Przepis na kompot z aronii

garnek na kompot z aronii

Kompot z aronii to doskonały dodatek do codziennego obiadu, a także w sytuacjach, gdy czujemy, że złapało nas przeziębienie. Przygotowuje się go z podobnych składników jak sok i inne przetwory z aronii – z owoców, cukru i wody. Inne są jednak proporcje i sposób przygotowania. Tutaj nie potrzeba aż tak dużo cukru.

Składniki:

  • 2 kg aronii
  • 2 l wody
  • 40 dag cukru

Z owoców aronii usunąć ogonki i szypułki, a owoce umyć. Osusz je ręcznikiem papierowym i włóż do zamrażarki (aby pozbawić owoce cierpkiego smaku).

Wyjęte z zamrażarki owoce aronii od razu przełożyć do słoików. W garnku zagotuj wodę i cukier, aby zrobić syrop. Jeszcze gorący zalać aronią w słoikach, nałożyć zakrętki i wstawić słoiki do garnka, aby je wygotować. Pasteryzacja przetworów ma na celu przedłużenie ich trwałości, dzięki czemu możemy je przechowywać w domowej spiżarni przez cały rok. W tym przypadku pasteryzacja powinna trwać około 20 minut. Słoiki wyjmujemy chwytakiem, odwracamy do góry dnem i czekamy aż ostygną.

Przepis na dżem z aronii

dżem z aronii - przepis

Dżem z aronii to doskonały dodatek do porannych tostów, kromek chleba z masłem i twarogiem. Przepis na dżem z aronii nie jest trudny do wykonania, a sam produkt jest bardzo smaczny i zdrowy.

Składniki:

  • 1 kg aronii
  • 1 kg cukru
  • 0,5 szklanki wody

Owoce aronii oczyść z szypułek i ogonków, opłucz w zimnej wodzie i odsącz. Włożyć je do garnka, zalać wodą i posypać cukrem. Gdy woda się zagotuje, gotuj wszystko przez około 30 minut, mieszając od czasu do czasu. Odstaw garnek do ostygnięcia na noc. Rano ponownie zagotować zawartość, przygotowując dżem na małym ogniu. Owoce powinny zgęstnieć w połączeniu z cukrem. Taki jeszcze gorący produkt przełóż do szklanych słoików z przetworami, zakręć i odwróć do góry dnem. Poczekaj, aż słoiki i dżem z aronii ostygną.

Sok z aronii przepis

przepis na sok z aronii

Sok z Aronii to jeden z najpopularniejszych przetworów, który powstaje z tych owoców. Zrobiony w sezonie letnim i odpowiednio przechowywany, z pewnością przyda się na okres zimowy i pomoże zwiększyć odporność organizmu.

Składniki:

  • 3 kg aronii
  • 1 kg cukru
  • liście wiśni
  • kwasek cytrynowy do smaku

Zanim zaczniesz przetwarzać aronię, oczyść owoce, opłucz je w zimnej wodzie i włóż najpierw do zamrażarki. Owoce powinny zamarznąć na kilka dni, co pomoże zmniejszyć ich charakterystyczną cierpkość. Sok z aronii przygotujesz w stalowej sokowirówce.

Sokowirówka to duży garnek, który składa się z kilku części. Licząc od dołu: pojemnika na wodę, pojemnika na sok z silikonową rurką z zaciskiem oraz pojemnika na owoce. Góra jest zwieńczona szklaną pokrywką. Do dolnego pojemnika wlewamy wodę, na nim umieszczamy część na sok, a na samej górze umieszczamy pojemnik wypełniony jeszcze zamrożonymi owocami. Można też dodać liście wiśni i odrobinę kwasku cytrynowego dla smaku. Posypać aronię kilogramem cukru i zacząć gotować!

Umieść sokowirówkę na kuchence i gotuj na małym ogniu przez około 1,5 godziny (licząc od zagotowania wody w dolnym zbiorniku). Upewnij się, że w garnku jest wystarczająca ilość wody i w razie potrzeby uzupełnij ją. Przy sekcji soku znajduje się silikonowa rurka, przez którą odprowadzany jest sok. Po przelaniu soku należy ponownie zagotować produkt i przelać go w całości do butelek z domowymi sokami. Po rozcieńczeniu można od razu skosztować świeżego soku lub postawić butelki do góry nogami i schować do spiżarni.

Przepis na nalewkę z Aronii

nalewka z aronii przepis

Nalewka z Aronii to recepta na zdrowie – wzmacnia naczynia krwionośne, pomaga osobom z nadciśnieniem i niedokrwieniem żołądka. Pomoże oczyścić organizm z toksyn, a nawet zniwelować szkodliwy wpływ komputera na nasze oczy.

Składniki:

  • 2 kg aronii
  • 1 kg cukru
  • 1 litr czystej wódki 40-60%
  • 0,5 litra spirytusu
  • Cytryna
  • 1,5 l wody (źródlanej lub przegotowanej i przefiltrowanej)

Oczyść owoce aronii, umyj je w zimnej wodzie i odsącz w durszlaku. Nie zapomnij usunąć ogonków i szypułek! Cytrynę sparz wrzątkiem i obierz – pokrój skórkę w paski, a miąższ wyciśnij na wyciskarce do cytrusów. Owoce aronii i skórkę z cytryny włóż do garnka, zalej 1,5 l wody i gotuj przez około 1 godzinę, na małym ogniu. Wywar przykryj i odstaw na 24 godziny.

Następnego dnia przecedzić przez gazę i ponownie zagotować. Do tego wywaru dodaj cukier i mieszaj, aby dobrze się rozpuścił. Następnie dodać wyciśnięty wcześniej sok z cytryny, spirytus i wódkę. Poczekaj aż ostygnie, przelej do większej butelki na nalewkę lub kilku mniejszych. Odstawić naczynia z nalewką w chłodne miejsce – będzie gotowa dopiero po kilku (6-7) miesiącach.

You may also like