Sylwester to ostatnia okazja do zabawy, zanim kalendarz się skończy i wszyscy będziemy musieli zacząć być grzeczni. Warto więc zrobić to dobrze! Dla nas oznacza to zaproszenie przyjaciół, zaplanowanie toastu, przygotowanie pysznych koktajli, włączenie najlepszej muzyki do głośników i oczywiście przygotowanie prawdziwej uczty z paluszków, które każdy będzie mógł przekąsić w trakcie nocy. Na jednej liście znajdziesz wszystkie nasze ulubione sylwestrowe przystawki, od tych najbardziej eleganckich po te po prostu przepyszne.
Skrzydełka w glazurze z jabłecznika
Składniki:
2 kg skrzydełek z kurczaka
1 łyżka ostrej papryki
2 łyżki papryki wędzonej
2 łyżki mielonej musztardy
Sól koszerna i świeżo zmielony czarny pieprz
Spray do gotowania
świeży cydr jabłkowy
ocet jabłkowego
2 łyżki sosu Worcestershire
1 łyżka musztardy Dijon
Pałeczki selerowe i plasterki jabłek do podania
Instrukcja:
Krok 1
W misce wymieszaj skrzydełka, ostrą paprykę, wędzoną paprykę i mieloną musztardę. Dopraw solą i pieprzem. Przykryj i odstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny i do 12 godzin.
Krok 2
Rozgrzej piekarnik do 230°C, ustawiając stojaki w górnej i środkowej pozycji. Mocno natłuść dwie duże blachy do pieczenia z obręczą. Rozdziel skrzydełka między blachy. Piecz, obracając blachę i odwracając skrzydełka w połowie pieczenia, aż się upieką, 35-40 minut.
Krok 3
W międzyczasie połącz cydr, ocet i Worcestershire w średnim rondlu. Dopraw solą i pieprzem. Doprowadź do wrzenia, a następnie zredukuj do minimum. Gotuj, aż zredukuje się o połowę, przez 10-12 minut. Zdejmij z ognia i dodaj musztardę Dijon.
Krok 4
Przenieś wszystkie skrzydełka na jedną blachę i posmaruj je 1/4 mieszanki z cydru. Przełącz piekarnik na tryb „broil”. Piecz, aż zaczną się brązowić, przez 1 do 2 minut. Odwróć skrzydełka i posmaruj je kolejną 1/4 mieszanki cydru. Piecz, aż zaczną się brązowić, 1-2 minuty.
Krok 5
Przelej pozostałą mieszankę cydru do miski. Dodaj skrzydełka i wymieszaj, by je oblepić. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj z selerem i jabłkami, obok.
Gryzaki z szynki serrano i kantalupy
Składniki:
0,5 kilograma obranego kantalupa, pokrojonego na 24 kawałki
1 opakowanie szynki Serrano lub prosciutto, rozdarte na 24 kawałki
Oliwa z oliwek, do posmarowania
Świeżo zmielony czarny pieprz
Instrukcja
Nabij na wykałaczkę po jednym kawałku kantalupa i szynki, powtórz czynność z pozostałymi składnikami. Lekko skrop oliwą i dopraw pieprzem.
Empanady z wołowiną i rodzynkami
Składniki:
1 łyżka oliwy z oliwek
1/2 dużej cebuli, posiekana
Sól koszerna i świeżo zmielony czarny pieprz
1/2 kg chudej mielonej wołowiny
1 ząbek czosnku, posiekany
1/2 łyżeczki wędzonej papryki
1 1/2 łyżki pasty pomidorowej
1/4 c. bulionu z kurczaka
2 łyżki rodzynek, posiekane
2 łyżki posiekanych oliwek nadziewanych pimiento plus 1 łyżka zalewy
1 opakowanie chłodzonych ciastek
kwaśna śmietana
1 1/2 łyżki świeżego soku z limonki
Instrukcja
Krok 1
Rozgrzej olej na dużej patelni na średnim ogniu. Dodaj cebulę i dopraw solą i pieprzem. Gotuj, mieszając od czasu do czasu, na złoty kolor, 8-10 minut.
Krok 2
Dodaj wołowinę i dopraw solą i pieprzem. Gotuj, łamiąc na małe kawałki, aż przestanie być różowa, 4 do 6 minut. Dodaj czosnek i paprykę. Gotuj, mieszając, przez 1 minutę.
Krok 3
Dodaj koncentrat pomidorowy i gotuj, mieszając, do uzyskania ciemnoczerwonego koloru, przez 2 do 4 minut. Wymieszaj z bulionem i rodzynkami. Gotuj na wolnym ogniu, aż zgęstnieje, 1-2 minuty. Dodaj oliwki i zalewę; ostudź.
Krok 4
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Wyłóż blachę do pieczenia papierem pergaminowym. Rozwałkuj jedną skórkę na 12-calowy okrąg. Wytnij dziewięć 3-calowych kółek. Powtórz czynności z drugą skórką.
Krok 5
Podziel mieszankę wołową równomiernie pomiędzy kółka z ciasta. Posmaruj brzegi wodą, złóż na pół nad nadzieniem i dociśnij widelcem, żeby się uszczelniły. Przełóż na przygotowaną blachę do pieczenia.
Krok 6
Piecz, aż staną się złotobrązowe, od 12 do 16 minut. W miseczce połącz kwaśną śmietanę i sok z limonki. Podawaj do empanadas.