Zdrowie ciastka - przepisy na zdrowe i pyszne domowe ciastka
Żywność

Zdrowe ciastka – przepisy

By

Poniżej kilka moich ulubionych przepisów na zdrowe ciasteczka, w tym zdrowe ciasteczka z masłem orzechowym, zdrowe ciasteczka z cukrem i słynne zdrowe ciasteczka z kawałkami czekolady! Jakie są Twoje ulubione zdrowe przepisy na ciasteczka? Albo jakie są Twoje ulubione tradycyjne przepisy na ciasteczka?

Wegańskie ciasteczka czekoladowe

To jest najlepszy przepis na wegańskie ciasteczka z kawałkami czekolady, jaki kiedykolwiek znajdziesz. Miękkie, chrupiące i rozpływające się w ustach pyszne, są wszystkim, czego można chcieć w przepisie na ciasteczka z kawałkami czekolady!

Najlepsze wegańskie ciasteczka z czekoladą

  • Bez mączki lnianej
  • Bez nasion chia lub zamienników jaj
  • Tylko 9 składników
  • Bez ciecierzycy

To jest mój wypróbowany i prawdziwy najlepszy wegański przepis na ciasteczka z kawałkami czekolady, który kochają zarówno weganie, jak i mięsożercy. Wypróbuj ten przepis na wszystkich swoich znajomych.

Jak to możliwe, że te sekretnie wegańskie ciasteczka smakują tak bardzo jak zwykłe tradycyjne ciasteczka z kawałkami czekolady? To dlatego, że ciasteczka są zrobione z TYLKO tradycyjnych składników do ciasteczek z kawałkami czekolady!

Domowe ciasteczka z kawałkami czekolady są jednym z moich ulubionych deserów odkąd pamiętam.

Dajcie mi wybór, a wybiorę ciasteczka z kawałkami czekolady zamiast ciasta czy słodyczy w każdy dzień tygodnia. Jeszcze zanim stałam się wystarczająco wysoka, by widzieć ponad kuchennym stołem, zyskałam przydomek Ciasteczkowy Potwór.

Zawsze, gdy w pobliżu były ciasteczka, byłem pewien, że je znajdę.

Więc to ma sens, że po przejściu na weganizm, były one jednym z pierwszych przepisów, które zweganizowałam, razem z tymi wegańskimi naleśnikami i wegańskimi bułeczkami cynamonowymi.

Nikt, kto wypróbuje ten przepis, nigdy nie uwierzy, że te miękkie i klasyczne ciasteczka z kawałkami czekolady są naprawdę wegańskie!

Wegańskie ciasteczka czekoladowe – składniki

Przepis na jedną miskę jest łatwy do wykonania przy użyciu podstawowych składników, bez mąki migdałowej lub applesauce i bez oleju kokosowego wymagane.

Dla mąki: Spróbuj ciasteczka z mąką orkiszową, owsianą lub zwykłą białą mąką uniwersalną. Nie próbowałam używać mąki pełnoziarnistej, więc nie mogę ręczyć za ten zamiennik. Pamiętaj, aby zostawić komentarz z wynikami, jeśli spróbujesz.

Źródło tłuszczu: Opcje, które działają obejmują słonecznik, kokos, lub olej roślinny. Lub sub pełnotłuste wegańskie masło do smarowania, takie jak Melt Organic, Miyoko’s, lub Earth Balance.

Dla słodzika: Czuj się swobodnie, aby eksperymentować z różnymi rodzajami cukru lub alternatywami bez cukru, takimi jak ksylitol lub granulowany erytrytol.

Możesz też po prostu użyć całego jednego rodzaju cukru zamiast dwóch. Ciasteczka mogą być bardziej chrupiące lub rozprowadzone, mogą też potrzebować więcej lub mniej czasu w piekarniku, ale eksperymenty z pieczeniem są najlepszym rodzajem eksperymentów!

Jak zrobić wegańskie ciasteczka czekoladowe

Zbierz wszystkie składniki na ciasteczka, a także średnią miskę do mieszania.

Połącz w misce mąkę, cukier, sodę oczyszczoną, sól i wiórki czekoladowe. Dobrze wymieszaj.

Dodaj mleko bez dodatków, olej i czysty ekstrakt waniliowy. Wymieszaj, aby uformować ciasto na ciasteczka. Na początku będzie suche, więc mieszaj dalej, a nagle zamieni się w ciasto ciasteczkowe.

Wyciśnij ciasto w jedną dużą kulę. Odstaw do lodówki na co najmniej dwie godziny lub na noc, albo zamroź, aż ciasto będzie zimne.

Po schłodzeniu, rozgrzej piekarnik do 170 stopni. Utocz kulki z ciasta czekoladowego i umieść je na wysmarowanej tłuszczem blasze. Zostaw wystarczająco dużo miejsca pomiędzy ciasteczkami, aby móc je rozprowadzić podczas pieczenia.

Gotuj przez jedenaście minut na środkowej półce w piekarniku. Ciasteczka będą wyglądały na niedopieczone, kiedy wyjmiesz je z piekarnika. To jest to, co chcesz, ponieważ nadal znacznie się wzmocnić, jak schłodzić.

Pozwól ciasteczkom ostygnąć przez co najmniej dziesięć minut. Jeśli z jakiegoś powodu ciasteczka nie rozłożą się wystarczająco (klimat czasami przeszkadza), po prostu naciśnij łyżką po upieczeniu.

Sekretne wegańskie ciasteczka z masłem orzechowym

wegańskie ciasteczka z masłem orzechowym

Ciasteczka są tak pysznie lekkie, miękkie, chrupiące i lepsze niż jakiekolwiek inne ciasteczka z masłem orzechowym – wegańskie czy nie – jakie kiedykolwiek próbowałam.

Sekretne wegańskie ciasteczka z masłem orzechowym – składniki

  • 1/2 szklanki masła orzechowego, lub substytutu przyjaznego alergikom
  • 3/4 łyżki sody oczyszczonej
  • 3 łyżki mąki (orkiszowej, białej, owsianej, sorgo, ryżowej – wszystko działa)
  • 1/3 szklanki cukru, nierafinowany, jeśli chcesz
  • 2 łyżki sosu jabłkowego
  • 1/2 łyżeczki czystego ekstraktu waniliowego
  • 1/8 łyżeczki soli

Jak zrobić sekretne wegańskie ciasteczka z masłem orzechowym

Połącz suche składniki w misce do mieszania. Jeśli Twoje masło orzechowe nie nadaje się do mieszania, delikatnie podgrzej, aby zmiękło. Dodaj wszystkie pozostałe składniki do miski i wymieszaj, aby utworzyć ciasto. Zwiń w kulki. Jeśli chcesz mieć miękkie ciasteczka, włóż ciasto do lodówki na co najmniej godzinę. (Możesz również zamrozić kulki ciasta ciasteczkowego, aby upiec je w innym czasie, jeśli chcesz) Piec w rozgrzanym piekarniku (180 stopni) przez 8 minut. Ciasteczka będą wyglądały na dość niedopieczone, gdy je wyjmiesz. Pozostawić do ostygnięcia na co najmniej 10 minut przed wyjęciem z blaszki, ponieważ twardnieją podczas chłodzenia.

Keto ciasteczka z mąką migdałową

Dwa rodzaje mąki używane najczęściej w przepisach na keto ciasteczka to mąka kokosowa i migdałowa.

Ja tym razem wybrałam migdałową, głównie po to, żeby się odróżnić, bo robiłam już brownies z mąką kokosową.

Mąka migdałowa (zwana też mączką migdałową; tak naprawdę wcale nie jest to mąka) jest obecnie znacznie łatwiejsza do znalezienia niż jeszcze kilka lat temu.

Polecam szukać w dziale naturalnym zwykłego sklepu spożywczego, lub w Target, sklepach ze zdrową żywnością lub online.

Możesz również zrobić własną mąkę migdałową w domu, dodając surowe migdały do robota kuchennego i pulsując, aż osiągną konsystencję mąki. Pamiętaj, aby nie pulsować zbyt długo, bo zamieni się w masło migdałowe, które jest pyszne… ale nie tego chcesz, jeśli robisz te ciasteczka!

Keto ciasteczka z mąką migdałową – składniki

  • 1 filiżanka drobno zmielonej mąki migdałowej
  • 2-4 łyżki wiórków czekoladowych lub wiórków czekoladowych bez cukru
  • 2 łyżki cukru pudru lub erytrytolu w proszku LUB odpowiednika stewii
  • niewiele 1/4 łyżeczki soli
  • 1/8 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1 łyżka czystego ekstraktu waniliowego
  • 2-3 łyżki mleka do wyboru, w razie potrzeby

Jak zrobić keto ciasteczka z mąką migdałową

Rozgrzej piekarnik do 170 stopni. Wymieszaj bardzo dobrze suche składniki (żebyś nie skończył gryząc grudkę sody oczyszczonej!). Dodaj mokre, aby uformować ciasto. Uformuj ciasteczka – ja użyłam łyżki do ciasteczek, aby najpierw uformować kulki, a następnie uformować ciasteczka. Umieść je na blasze i piecz na środkowej półce przez 10-12 minut. Pozostaw do ostygnięcia na 10 minut, ponieważ na początku są bardzo delikatne, ale po ostygnięciu całkowicie twardnieją.

Czekoladowe ciasteczka bez pieczenia

Te kruche czekoladowe ciasteczka cieszą się szaloną popularnością, i to nie bez powodu!

Łączą w sobie dwa najlepsze smaki w historii wszystkich deserów: masło orzechowe i czekoladę.

A fakt, że są tak szybkie, sprawia, że ten przepis jest świetny, aby mieć pod ręką za każdym razem, gdy masz ochotę na czekoladę lub potrzebujesz deseru w ostatniej chwili, aby przynieść na imprezę.

Oryginalny przepis – przynajmniej ten, z którym dorastałam – wymaga aż dwóch filiżanek cukru! To szaleństwo – nie ma absolutnie żadnej potrzeby stosowania takiej ilości cukru. W moim przepisie zmniejszyłam go do zaledwie pół filiżanki i nadal są bardzo słodkie.

Czekoladowe ciasteczka bez pieczenia – składniki

  • 1/4 szklanki kakao w proszku
  • 2 filiżanki szybkich płatków owsianych
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki masła orzechowego lub substytutu przyjaznego alergikom
  • 1/2 szklanki czystego syropu klonowego, miodu lub agawy (lub 2/3 szklanki cukru i 1/2 szklanki mleka do wyboru)
  • 1/4 filiżanki masła lub oleju kokosowego
  • opcjonalnie 1/4 łyżki czystego ekstraktu waniliowego
  • opcjonalnie garść mini chipy czekoladowe, rozdrobniony kokos, itp.

Jak zrobić czekoladowe ciasteczka bez pieczenia

Podgrzej płynne składniki, aż będzie można je łatwo wymieszać. (Możesz to zrobić w garnku na kuchence, jeśli chcesz przygotować cały przepis w jednym garnku. Wyłączyć ogień, gdy płynne składniki zmiękną). Wymieszaj pozostałe składniki. Chłodź, aż stanie się wystarczająco twarde, aby uformować kulki lub ciasteczka za pomocą rąk lub gałki do ciasteczek, a następnie umieść je na talerzu wyłożonym woskiem lub pergaminem i ponownie schłodź, aby się ustabilizowały. Lubię chłodzić lub zamrażać resztki, ale można je również pozostawić w chłodnym miejscu.

You may also like