Zdrowe desery dla dzieci - przepisy
Żywność

Zdrowe desery dla dzieci – przepisy

By

Dzieci uwielbiają wszystko co słodkie, ale nie wszystko co zdrowe – dajmy im więc to, co najlepsze z obu światów! Oto jak zrobić zdrowe desery dla dzieci, które twoje maluchy będą faktycznie chciały jeść.

Ciasteczka marchewkowe

Składniki:

  • 2/3 szklanki oleju napędowego
  • 1 filiżanka pakowanego brązowego cukru
  • 2 duże jajka, temperatura pokojowa
  • 1/2 szklanki maślanki
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 filiżanki uniwersalnej mąki
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków
  • 2 filiżanki szybko gotujących się płatków owsianych
  • 1 filiżanka rozdrobnionej marchewki
  • 1/2 szklanki posiekanych pekanów

Rozgrzać piekarnik do 190°. W dużej misce, kremować skrót i brązowy cukier do jasnej i puszystej masy, 5-7 minut. Dodać jajka, maślankę i wanilię. Połącz mąkę, cynamon, sól, proszek do pieczenia, sodę, gałkę muszkatołową i goździki; stopniowo dodawaj do kremowej masy. Wymieszaj z płatkami owsianymi, marchewką i pekanami.
Rozłóż ciasto okrągłymi łyżeczkami w odległości 2 cm od siebie na nieposmarowanych tłuszczem blachach. Piec do lekkiego zarumienienia, 6-8 minut. Przełóż na drucianą półkę, aby ostygły.

Lody truskawkowo-rabarbarowe

Lody truskawkowo-rabarbarowe

Składniki:

  • 3 filiżanki posiekanego świeżego lub mrożonego rabarbaru (1/2 cala)
  • 1/4 szklanki cukru
  • 3 łyżki wody
  • 1 filiżanka jogurtu truskawkowego
  • 1/2 szklanki niesłodzonego sosu jabłkowego
  • 1/4 szklanki drobno posiekanych świeżych truskawek
  • 2 krople czerwonego barwnika spożywczego, opcjonalnie
  • 8 form do zamrażania lub 8 papierowych kubków (3 uncje każdy) i drewniane patyczki do popu

Umieścić rabarbar, cukier i wodę w dużym rondlu; doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień; gotować na wolnym ogniu, bez przykrycia, aż do uzyskania gęstej masy, 10-15 minut. Wyjąć 3/4 szklanki mieszanki do miski; całkowicie ostudzić. (Pozostały rabarbar zachować do innego użytku).
Dodać jogurt, sos jabłkowy i truskawki do miski; mieszać do połączenia. Jeśli chcesz, zabarw barwnikiem spożywczym. Wypełnij każdą foremkę lub kubek około 1/4 kubka rabarbarowej mieszanki. Wypełnij foremki uchwytami; wyłóż kubki folią i przełóż patyczki przez folię. Zamrażaj, aż będzie twarda.

Piknikowe ciasteczka z jagodami

Składniki:

  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
  • 2 łyżki wody
  • 2 filiżanki pokrojonych świeżych truskawek, podzielone
  • 1/2 łyżeczki startej skórki z limonki
  • 2 pojedyncze okrągłe biszkopty
  • 2 filiżanki świeżych jagód
    Bita polewa, opcjonalnie

W małym rondelku wymieszaj cukier i skrobię kukurydzianą. Wymieszaj z wodą. Dodaj 1 filiżankę truskawek; zetrzyj mieszankę. Doprowadzić do wrzenia; gotować i mieszać, aż zgęstnieje, 1-2 minuty. Zdejmij z ognia; wymieszaj skórkę z limonki. Przenieś do małej miski; schowaj do lodówki, pod przykryciem, aż do schłodzenia.
Przekroić biszkopty w poprzek na pół; przyciąć biszkopty tak, aby zmieściły się w dnach 4 słoików o szerokości pół kwarty. W małej miseczce wymieszaj borówki i pozostałe truskawki, nałóż łyżką na ciastka. Polać sosem. Jeśli chcesz, podaj z bitą polewą.

Kremowy lód bananowy

Składniki:

  • 5 średnich bananów, obranych i zamrożonych
  • 1/3 szklanki mleka migdałowego
  • 2 łyżki stołowe niesłodzonego, drobno rozdrobnionego kokosa
  • 2 łyżki stołowe kremowego masła orzechowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • 3 łyżki rodzynek

Umieścić banany, mleko, wiórki kokosowe, masło orzechowe i wanilię w robocie kuchennym; przykryć i przetwarzać, aż do połączenia.
Przenieść do pojemnika do zamrażania; wymieszać z orzechami włoskimi i rodzynkami. Zamrażać przez 2-4 godziny przed podaniem.

Owoce i granola z jogurtem

Owoce i granola z jogurtem
  • 3 filiżanki świeżych lub mrożonych brzoskwiń w plasterkach, rozmrożonych
  • 1 filiżanka świeżych lub mrożonych jagód, rozmrożonych
  • 4 łyżki gorącej polewy do lodów karmelowych
  • 4 łyżki stołowe granoli bez rodzynek
  • 2 filiżanki niskotłuszczowego mrożonego jogurtu

Podziel brzoskwinie i borówki pomiędzy cztery 8-oz. ramek. Na każdy z nich nałóż karmel i granolę. Gotuj w mikrofalówce, bez przykrycia, na dużym ogniu, aż do uzyskania bąbelków, 1-2 minuty. Na wierzchu każdej z nich umieścić gałkę mrożonego jogurtu.

You may also like