Zdrowy omlet przepis
Żywność

Zdrowy omlet – przepis

By

Przepis na zdrowy omlet, który smakuje tak samo świeżo i pysznie jak wygląda! Złożony, złoty omlet, nadziany duszonymi pieczarkami, szpinakiem i roztopioną mozzarellą. Łatwe i zdrowe śniadanie!

To nie jest skomplikowane śniadanie. To idealna równowaga prostych składników, świeżych smaków i wspaniałych tekstur. Do smażenia warzyw i gotowania omletu użyłam oliwy z oliwek, ponieważ nadaje ona potrawie łagodny owocowo-trawiasty smak i utrzymuje tłuszcze nasycone w ryzach.

Dlaczego ten zdrowy omlet jest tak dobry?

  • Zdrowsze śniadanie, pełne warzyw, w którym użyto oliwy z oliwek, aby ograniczyć tłuszcze nasycone.
  • Świeże i pyszne. Idealnie przyrumieniony omlet, puszysty z lekko chrupiącymi brzegami i jedwabistymi warzywami.
  • Łatwe: Tylko garstka potrzebnych składników, wszystko gotowane na jednej patelni.

Składniki

  • Jaja: Najlepiej wybierać organiczne/ z wolnego wybiegu.
  • Warzywa: Jarmuż (z usuniętymi łodygami), grzyby portobello i cebula.
  • Masło: Do omletu.
  • Oliwa z oliwek extra virgin: Do sauté warzyw.
  • Ser: Ja wybrałam mozzarellę, ale możesz użyć cheddara. Najlepiej zetrzeć własny ser, ponieważ rozpuszcza się lepiej niż wstępnie rozdrobniony.

Ilość składników:

  • 3 jajka
  • 1 filiżanka jarmużu usunięte łodygi
  • 1 filiżanka grzybów portobello posiekanych
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka świeżej cebuli posiekanej
  • 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
  • 1 filiżanka rozdrobnionego sera mozzarella

Jak zrobić ten zdrowy omlet?

Na patelni nieprzywierającej podsmażyć grzyby i cebulę, następnie odstawić na bok, podsmażyć jarmuż i odstawić na bok.

W misce ubij jajka i wlej na patelnię z masłem, odwróć omlet, aby był ugotowany z każdej strony. Następnie dodaj ser, pozwól mu się rozpuścić, a następnie włóż warzywa.

Instrukcja:

  • Na nieprzywierającej patelni dodać oliwę z oliwek, posiekane grzyby i świeżą cebulę
  • Smażyć przez 7-8 minut na średnim ogniu
  • Zdjąć z patelni i odstawić na bok
  • Na tej samej patelni dodać liście jarmużu. Smażyć przez 10 minut na średnio-niskim ogniu. Zdjąć z patelni i odstawić na bok
  • W małej misce rozbić dwa jajka i dobrze ubić
  • Roztopić masło na patelni na średnim ogniu
  • Dodaj ubite jajka i pozwól omletowi gotować się przez 7 minut na średnim ogniu
  • Ostrożnie odwróć omlet i pozwól mu się gotować przez 5 minut
  • Dodaj mozzarellę na jedną połowę omletu i pozwól jej się roztopić przez 2 minuty
  • Dodaj jarmuż i grzyby na roztopioną mozzarellę
  • Odwróć połowę omletu na ser, jarmuż i grzyby
  • Podawaj jeszcze ciepły!

Czy omlety są zdrowe?

Wszystko zależy od tego, co włożysz do swojego omletu, ale załadowany warzywami i ugotowany z minimalną ilością masła, omlet jest zdrowym sposobem na rozpoczęcie dnia!

Wraz z bogatym w składniki odżywcze jarmużem i grzybami, istnieje wiele wspaniałych powodów, aby jeść jajka. Są one bogate w witaminę E, luteinę, selen i folian, które odgrywają ważną rolę w zdrowiu mózgu, wzroku i zwalczaniu stanów zapalnych w organizmie. Zawierają również białko (około 6 gramów na jajko), które może pomóc zgnieść głód i utrzymać uczucie pełności przez wiele godzin.

Jakie inne warzywo dobrze komponuje się w omlecie?

Jarmuż i grzyby mają wiele składników odżywczych i stanowią pyszne nadzienie. Jeśli chcesz wymieszać rzeczy z innymi warzywami, oto kilka innych wspaniałych nadzień.

  • Brokuły
  • Papryka
  • Szpinak
  • Szparagi
  • Zielona cebulka
  • Wstążki cukinii

Omlety na kolację!

Omlety na kolację

Omlet nie musi być tylko na śniadanie, jest wystarczająco obfity na kolację, zwłaszcza z ładną stroną. Oto kilka smacznych pomysłów na dodatki do kolacji z omletem:

  • Pieczone ziemniaki z czosnkiem
  • Sałatka z awokado i czerwonej cebuli
  • Sałatka z kuskusem, ogórkiem i czerwoną cebulą
  • Sałatka z pomidorów i fety
  • Sałatka z rukoli i kopru włoskiego
  • Chrupiący chleb!

Porady

  • Dobrze ubić jajka, aż nie będzie widać już śladów białka. Powinno być spienione i lekkie.
  • Roztop masło przed dodaniem jajek na patelnię. Dla bogatszej tekstury.
  • Potrząśnij delikatnie patelnią, aby poluzować jajko lub nadzienie z krawędzi, a następnie zsuń omlet na krawędź patelni.

You may also like