Przepis na zdrowy omlet, który smakuje tak samo świeżo i pysznie jak wygląda! Złożony, złoty omlet, nadziany duszonymi pieczarkami, szpinakiem i roztopioną mozzarellą. Łatwe i zdrowe śniadanie!
To nie jest skomplikowane śniadanie. To idealna równowaga prostych składników, świeżych smaków i wspaniałych tekstur. Do smażenia warzyw i gotowania omletu użyłam oliwy z oliwek, ponieważ nadaje ona potrawie łagodny owocowo-trawiasty smak i utrzymuje tłuszcze nasycone w ryzach.
Dlaczego ten zdrowy omlet jest tak dobry?
- Zdrowsze śniadanie, pełne warzyw, w którym użyto oliwy z oliwek, aby ograniczyć tłuszcze nasycone.
- Świeże i pyszne. Idealnie przyrumieniony omlet, puszysty z lekko chrupiącymi brzegami i jedwabistymi warzywami.
- Łatwe: Tylko garstka potrzebnych składników, wszystko gotowane na jednej patelni.
Składniki
- Jaja: Najlepiej wybierać organiczne/ z wolnego wybiegu.
- Warzywa: Jarmuż (z usuniętymi łodygami), grzyby portobello i cebula.
- Masło: Do omletu.
- Oliwa z oliwek extra virgin: Do sauté warzyw.
- Ser: Ja wybrałam mozzarellę, ale możesz użyć cheddara. Najlepiej zetrzeć własny ser, ponieważ rozpuszcza się lepiej niż wstępnie rozdrobniony.
Ilość składników:
- 3 jajka
- 1 filiżanka jarmużu usunięte łodygi
- 1 filiżanka grzybów portobello posiekanych
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka świeżej cebuli posiekanej
- 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
- 1 filiżanka rozdrobnionego sera mozzarella
Jak zrobić ten zdrowy omlet?
Na patelni nieprzywierającej podsmażyć grzyby i cebulę, następnie odstawić na bok, podsmażyć jarmuż i odstawić na bok.
W misce ubij jajka i wlej na patelnię z masłem, odwróć omlet, aby był ugotowany z każdej strony. Następnie dodaj ser, pozwól mu się rozpuścić, a następnie włóż warzywa.
Instrukcja:
- Na nieprzywierającej patelni dodać oliwę z oliwek, posiekane grzyby i świeżą cebulę
- Smażyć przez 7-8 minut na średnim ogniu
- Zdjąć z patelni i odstawić na bok
- Na tej samej patelni dodać liście jarmużu. Smażyć przez 10 minut na średnio-niskim ogniu. Zdjąć z patelni i odstawić na bok
- W małej misce rozbić dwa jajka i dobrze ubić
- Roztopić masło na patelni na średnim ogniu
- Dodaj ubite jajka i pozwól omletowi gotować się przez 7 minut na średnim ogniu
- Ostrożnie odwróć omlet i pozwól mu się gotować przez 5 minut
- Dodaj mozzarellę na jedną połowę omletu i pozwól jej się roztopić przez 2 minuty
- Dodaj jarmuż i grzyby na roztopioną mozzarellę
- Odwróć połowę omletu na ser, jarmuż i grzyby
- Podawaj jeszcze ciepły!
Czy omlety są zdrowe?
Wszystko zależy od tego, co włożysz do swojego omletu, ale załadowany warzywami i ugotowany z minimalną ilością masła, omlet jest zdrowym sposobem na rozpoczęcie dnia!
Wraz z bogatym w składniki odżywcze jarmużem i grzybami, istnieje wiele wspaniałych powodów, aby jeść jajka. Są one bogate w witaminę E, luteinę, selen i folian, które odgrywają ważną rolę w zdrowiu mózgu, wzroku i zwalczaniu stanów zapalnych w organizmie. Zawierają również białko (około 6 gramów na jajko), które może pomóc zgnieść głód i utrzymać uczucie pełności przez wiele godzin.
Jakie inne warzywo dobrze komponuje się w omlecie?
Jarmuż i grzyby mają wiele składników odżywczych i stanowią pyszne nadzienie. Jeśli chcesz wymieszać rzeczy z innymi warzywami, oto kilka innych wspaniałych nadzień.
- Brokuły
- Papryka
- Szpinak
- Szparagi
- Zielona cebulka
- Wstążki cukinii
Omlety na kolację!
Omlet nie musi być tylko na śniadanie, jest wystarczająco obfity na kolację, zwłaszcza z ładną stroną. Oto kilka smacznych pomysłów na dodatki do kolacji z omletem:
- Pieczone ziemniaki z czosnkiem
- Sałatka z awokado i czerwonej cebuli
- Sałatka z kuskusem, ogórkiem i czerwoną cebulą
- Sałatka z pomidorów i fety
- Sałatka z rukoli i kopru włoskiego
- Chrupiący chleb!
Porady
- Dobrze ubić jajka, aż nie będzie widać już śladów białka. Powinno być spienione i lekkie.
- Roztop masło przed dodaniem jajek na patelnię. Dla bogatszej tekstury.
- Potrząśnij delikatnie patelnią, aby poluzować jajko lub nadzienie z krawędzi, a następnie zsuń omlet na krawędź patelni.