Ten gulasz rybny w stylu śródziemnomorskim jest naprawdę łatwy, naprawdę smaczny, a przede wszystkim – super zdrowy. Pominęliśmy tradycyjne składniki, takie jak szafran, aby było taniej, oraz małże, ponieważ robiło się to trochę zbyt skomplikowane. Utrzymaliśmy go w prostocie z dorszem i krewetkami, i jest pyszny.
Składniki na zupę rybną
- 50 ml oleju roślinnego
- 1 cebula, drobno pokrojona w kostkę
- 3 ząbki czosnku, drobno pokrojone w kostkę
- 1 zielona papryka, pozbawiona nasion i pokrojona na 1 cm kawałki
- 1 główka kopru włoskiego, drobno pokrojona w kostkę
- 1 łyżka nasion kopru włoskiego
- 1 łyżka słodkiej wędzonej papryki
- 200 ml białego wina
- 300 g małych pomidorów śliwkowych pokrojonych na pół
- Sól i pieprz
- 500 ml bulionu rybnego
- 500 g nowych ziemniaków, pokrojonych na ok. 2 cm kawałki
- 1 łyżka soli
- Szczypta białego pieprzu
- 400 g białej ryby, jędrnej, my użyliśmy dorsza
- 200 g surowych krewetek
- 50 g Drobno posiekana pietruszka
Jak zrobić zupę rybną?

- Podgrzej olej na dużej patelni o ciężkim dnie na średnim ogniu. Dodaj cebulę, koper włoski, nasiona kopru włoskiego i zielony pieprz i poć przez 10 minut pod przykryciem. – Dodać czosnek i dusić jeszcze przez 5 minut.
- Dodać wędzoną paprykę i gotować jeszcze przez dwie minuty przy zdjętej pokrywce. Następnie dodać białe wino, aby odgazować patelnię, zeskrobując wszystko, co pozostało na jej dnie.
- Dodać pokrojone pomidory i wywar rybny i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i dodać ziemniaki. Gotować przez około 25 – 30 minut, aż ziemniaki będą ugotowane, a sos lekko zgęstnieje.
- Dodać rybę i ostrożnie wymieszać. Gotować przez 3 minuty, aż ryba będzie prawie ugotowana. Następnie dodać krewetki i gotować przez kolejne 2 minuty, aż ryba będzie nieprzezroczysta, a krewetki różowe.
- Wymieszać z pietruszką, doprawić do smaku i podawać w dużych miskach z dużą ilością chrupiącego chleba.