Zupa rybna - przepis
Żywność

Zupa rybna – przepis

By

Ten gulasz rybny w stylu śródziemnomorskim jest naprawdę łatwy, naprawdę smaczny, a przede wszystkim – super zdrowy. Pominęliśmy tradycyjne składniki, takie jak szafran, aby było taniej, oraz małże, ponieważ robiło się to trochę zbyt skomplikowane. Utrzymaliśmy go w prostocie z dorszem i krewetkami, i jest pyszny.

Składniki na zupę rybną

  • 50 ml oleju roślinnego
  • 1 cebula, drobno pokrojona w kostkę
  • 3 ząbki czosnku, drobno pokrojone w kostkę
  • 1 zielona papryka, pozbawiona nasion i pokrojona na 1 cm kawałki
  • 1 główka kopru włoskiego, drobno pokrojona w kostkę
  • 1 łyżka nasion kopru włoskiego
  • 1 łyżka słodkiej wędzonej papryki
  • 200 ml białego wina
  • 300 g małych pomidorów śliwkowych pokrojonych na pół
  • Sól i pieprz
  • 500 ml bulionu rybnego
  • 500 g nowych ziemniaków, pokrojonych na ok. 2 cm kawałki
  • 1 łyżka soli
  • Szczypta białego pieprzu
  • 400 g białej ryby, jędrnej, my użyliśmy dorsza
  • 200 g surowych krewetek
  • 50 g Drobno posiekana pietruszka

Jak zrobić zupę rybną?

Jak zrobić zupę rybną
  • Podgrzej olej na dużej patelni o ciężkim dnie na średnim ogniu. Dodaj cebulę, koper włoski, nasiona kopru włoskiego i zielony pieprz i poć przez 10 minut pod przykryciem. – Dodać czosnek i dusić jeszcze przez 5 minut.
  • Dodać wędzoną paprykę i gotować jeszcze przez dwie minuty przy zdjętej pokrywce. Następnie dodać białe wino, aby odgazować patelnię, zeskrobując wszystko, co pozostało na jej dnie.
  • Dodać pokrojone pomidory i wywar rybny i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i dodać ziemniaki. Gotować przez około 25 – 30 minut, aż ziemniaki będą ugotowane, a sos lekko zgęstnieje.
  • Dodać rybę i ostrożnie wymieszać. Gotować przez 3 minuty, aż ryba będzie prawie ugotowana. Następnie dodać krewetki i gotować przez kolejne 2 minuty, aż ryba będzie nieprzezroczysta, a krewetki różowe.
  • Wymieszać z pietruszką, doprawić do smaku i podawać w dużych miskach z dużą ilością chrupiącego chleba.

You may also like