Jak zrobić chleb bananowy
Żywność

Jak zrobić chleb bananowy?

By

Wykorzystaj dojrzałe banany w najlepszym przepisie na chlebek bananowy. Wilgotny i pyszny, a do tego łatwy do wykonania – wystarczy jedna miska, nie trzeba używać miksera!

Ten chlebek bananowy jest najpopularniejszym przepisem wśród znajomych! Dlaczego?

Ponieważ jest to naprawdę najlepszy przepis na chlebek bananowy. Możesz wymieszać wszystko w jednej misce, możesz zmieniać ilość cukru i bananów. A sekret jego wspaniałego smaku? Roztopione masło.

Piękno tego przepisu na chlebek bananowy polega na tym, że nie potrzebujesz wymyślnego miksera! Wystarczy miska do mieszania, widelec do ubijania jajek i mocna łyżka do mieszania ciasta. Ilość cukru jest dowolna. Oryginalny przepis mówił o filiżance białego cukru, ale większość ludzi, w tym ja, dobrze radzi sobie z 3/4 filiżanki, a wielu jest zadowolonych z 1/2 filiżanki.

Jeśli chcesz, możesz dodać filiżankę posiekanych orzechów, rodzynek lub wiórków czekoladowych albo włożyć ciasto do foremek na muffinki i zrobić bananowe muffinki z orzechami. Możesz nawet pójść o krok dalej i zrobić czekoladowy chlebek bananowy.

Foremka na chleb bananowy

W tym przepisie użyto brytfanny o wymiarach 20 x 10 cm, co daje wysoki bochenek. Przepis sprawdzi się również w formie o większych rozmiarach. Ponieważ forma jest nieco większa, czas pieczenia jest krótszy: 47 do 57 minut.

Dostosuj ten przepis na chleb bananowy

  • Zamień cały lub część cukru na jasny brązowy cukier.
  • Zastąp do połowy mąki białą mąką pełnoziarnistą.
  • Dodaj 1 łyżeczkę cynamonu.
  • Dodaj 1/2 filiżanki posiekanych orzechów lub suszonych owoców.
  • Dodaj 1/2 szklanki wiórków czekoladowych.

Składniki

  • 2 do 3 średnich bardzo dojrzałych bananów, bez skórki (około – 1 1/4 do 1 1/2 szklanki puree)
  • 1/3 szklanki (76g) masła niesolonego lub solonego, roztopionego
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej (nie proszku do pieczenia)
  • 1 szczypta soli
  • 3/4 szklanki (150g) cukru (1/2 szklanki, jeśli chcesz, żeby było mniej słodkie, 1 szklanka, jeśli bardziej słodkie)
  • 1 duże jajko, ubite
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 1/2 szklanki (205g) mąki uniwersalnej

Jak zrobić chleb bananowy?

Chlebek bananowy
  • Rozgrzej piekarnik do 175°C i wysmaruj masłem foremkę o wymiarach 8 x 4 cale.
  • W misce do miksowania rozgnieć widelcem dojrzałe banany, aż będą zupełnie gładkie. Wymieszaj roztopione masło z puree bananowym.
  • Wmieszaj sodę oczyszczoną i sól. Dodaj cukier, roztrzepane jajko i ekstrakt waniliowy. Wmieszaj mąkę.
  • Wlej ciasto do przygotowanej formy.
  • Piecz przez 55-65 minut w temperaturze 175°C, aż wykałaczka lub drewniany szpikulec włożony do środka wyjdzie czysty. Kilka suchych okruchów jest w porządku, smugi mokrego ciasta nie. Jeśli zewnętrzna strona bochenka jest zarumieniona, a środek wciąż wilgotny, przykryj bochenek folią i kontynuuj pieczenie, aż bochenek będzie całkowicie upieczony.
  • Wyjmij z piekarnika i pozostaw na kilka minut do ostygnięcia. Następnie wyjmij chlebek bananowy z naczynia i pozostaw do całkowitego ostygnięcia przed podaniem. Pokrój i podawaj. (Nóż do chleba pomaga w tworzeniu kromek, które nie są kruche).

Dobrze opakowany chlebek bananowy może być przechowywany w temperaturze pokojowej przez 4 dni. Aby przechowywać go dłużej, przechowuj go w lodówce do 5 dni lub zamroź.

You may also like